Lažiranje radijskih emisija metastaziralo je po cijeloj Hrvatskoj

Lažiranje radijskih emisija kako bi se izvukao novac iz Fonda za pluralizam kojeg svake godine dodjeljuje Vijeće za elektroničke medije, o čemu je u prije dva dana progovorila novinarka Ivana Lekšić, otvorilo je pitanje nad nadzorom sredstava koje je slabo ili gotovo nikako.

Podsjetimo Lekšić je razgovoru za H-alter, do kojeg je došlo nakon što je na nepravilnosti upozorila na stranicama Ministarstva kulture, kazala kako je od nje na tri radijske postaje u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i jednoj u Međimurskoj županiji traženo da lažira emisije kako bi se mogao izvući novac.

Princip je bio sljedeći; složi se koncept emisije, primjerice za nacionalne manjine, on se uvrsti u shemu i kada VEM raspiše novac za dodjelu sredstava prijavi se na natječaj. VEM potom novac dodjeli, ali se emisije nikad emitiraju već snimi jedna ili dvije i onda se VEM-u pošalje kako bi se opravdalo preuzeta sredstva.

‘Mogu samo reći da je jedna od postaja Gradski radio Čakovec (GRČ) o ostalima se ne bi izjašnjavala jer su na njima previše moćni ljudi. Već sam imala određenineugodnosti i o njima ne želim govoriti. GRČ je lažirao skoro sve emisije u programu, a neke postaje su to radile samo povremeno za pojedine emisije. Na GRČ-u su se lažirale emisije za ravnopravnost spolova, nacionalne manjine i još neke. Nakon što sam odbila lažirati očevidnike i emisije dobila sam otkaz’, kazala nam je Lekšić.

No unatoč tome što ne želi navesti imena postaja od kolega iz tog kraja doznajemo pak da je u proteklih nekoliko godina ona radila na bjelovarskim BBR-u i Radio Tereziji te Super radiju iz Čazme.

Vlasnik GRČ-a i BBR-a bio je Ivan Butković, koji je preminuo koncem prošle godine i ujedno je bio predsjednik Hrvatske udruge radija i novina, dok je Radio Terezija do prije nekoliko mjeseci bila u vlasništvu Miljenka Manjkasa, bivšeg glavnog urednika Večernjeg lista i Soundset mreže, a Super radio vodi Dražen Kocijan.

Prema podacima sa stranica VEM-a iz Fonda za pluralizam, koji se puni iz HRT-ove pretplate, GRČ je u prošloj godini dobio 83,6 tisuća kuna i to je jedini novac kojeg je dobio jer su koncesiju ishodovali tek u ljeto 2011. godine. BBR je pak od 2009. do danas iz Fonda povukao oko 586.000, Radio Terezija 458.000, a Super radio 433.000 kuna.

‘Glupost su da se emisije lažiraju. Radijske postaje odrađuju i više od onoga što VEM traži. Doduše ja ne mogu govoriti o onom što je bilo prije, mogu govoriti o zatečenom stanju. Znam da novinarka Lekšić ima određenih potraživanja prema GRČ-u i da traži enormne novce. Razgovarao sam i s nekim zaposlenicima koji su ogorčeni na njen istup. Možda činjenica da je u dvije, tri godine promijenila četiri postaje nešto govori o njoj’, kazao nam je Robert Veseljak, koji nakon Butkovićeve smrti postao privremeni upravitelj BBR-a i GRČ-a.

Da je emisije nemoguće lažirati tvrdi i Miljenko Manjkas.

‘Izašao sam iz vlasništva Radio Terezije prije par mjeseci. Držim da vlasnik ne mora biti upoznat s programom. To je briga direktora i urednika programa, ali ne vjerujem da je lažiranje moguće jer su kontrole česte, a i postoje očevidnici. Moguće da je neko umjesto najavljenih sto emisija emitirao njih četrdeset zbog sve manje sredstava s kojima raspolažu lokalne postaje’, ističe Manjkas.

No da problema ima i da je varanje moguće upozorava Vesna Roller, članica VEM-a.

‘Upoznata sam s tom pričom i zatražila sam da mi se dostavi je li VEM zaprimio pismeno kakvu pritužbu i moram reći da nismo. Iako novinarka Lekšić kaže kako je bila na sastanku s predsjednikom VEM-a Zdenkom Ljevakom kojem su prisustvovali i neki čalnovi Vijeća ja na njemu nisam bila.

No, činjenica je da sam nekoliko puta upozoravala da sustav neučinkovit i da ga se lako može varati. Nažalost, 150 radijskih i 20 televizijskih nakladnika teško je kontrolirati. Radijski nakladnici su dužni od svih emisija dostaviti dvije snimljene. Također nije definirano ni koliko emisije trebaju trajati, pa ona može biti i pet minuta. Problem je i taj što zakon radijskim postajama nalaže da su dužne čuvati program samo 90 dana nakon emitiranja. Malo smo pooštrili uvjete za dodjelu sredstava u 2013. godini, pa će se emisije morati čuvati ne samo 90 dana nego cijelu godinu, a predložila sam da Lekšić pozovemo i saslušamo što ima za reći’, kazala je Roller.

Da je lažiranje emisija učestala pojava doznajemo od ljudi koji su bili ili još uvijek u radijskom biznisu, koji su iz straha, od osvete željeli ostati anonimni.

‘Nije neuobičajeno da se takve stvari rade. Na radijskoj postaji na kojoj sam radio to se radilo kada smo imali emisije namijenjene nacionalnim manjinama. Vlasnici na taj način pribavljaju novac. Naravno da to nije u redu, ali o tome neće nitko govoriti javno jer se svi boje za svoj posao.

Svi misle kako to nije veliki novac, ali ako iz Fonda dobijete 150 ili 200 tisuća kuna, a imate tri zaposlena kojima uz nekoliko honoraraca dajte minimalac onda je jasno koliko od toga ostaje vlasnicima.To, usudio bi se reći rade svi i metastaziralo je po cijeloj Hrvatskoj’, kazao nam je bivši zaposlenik jedne slavonske radijske postaje želeći ostati anoniman.

Unatoč želji da nešto doznamo i od predsjednika VEM do njega nakon višekratnih poziva nismo uspjeli doći, ali je zato VEM u petak kasno poslijepodne na svojim stranicama stavio priopćenje u kojem, između ostalog, ne negiraju sastanak s Lekšić, ali navode kako na njemu nije bilo govora o lažiranju emisija već koncesiji za područje sjevero-zapadne Hrvatske. Također pozivaju Lekšić da im kaže imena nakladnika kako bi mogli obaviti izvanredni nadzor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...