Lokalne politike ravnopravnosti spolova

Projekt Ženski razgovori – “Lokalne politike ravnopravosti spolova” održan je u subotu u stranačkim prostorijama SDP-a Zadar. Cilj radionice je jačanje ženske solidarnosti i detektiranje problema s kojima se političarke susreću na lokalnoj razini. Žene su snaga lokalne zajednice jer one najbolje uočavaju probleme svoje sredine noseći se svakodnevno s njima.

Na radionici su sudjelovale članice SDP-a, HNS-a, HSLS-a i DSU-a, a gošće su bile saborska zastupnica SDP-a Melita Mulić i članica SDP-a Tihana Kružić.

Melita Mulić istaknula je kako se osjeća dijelom Zadra jer je najljepši dio svoje mladosti provela studirajući na zadarskom Sveučilištu.

Očekujem da će ovo što danas radimo doprinijeti da skrojimo program koji će biti zaista po mjeri građanki i građana i koji će biti po mjeri za jedan bolji i drugačiji Zadar kojim ćemo upravljati na način na koji to građanke i građani očekuju, rekla je Mulić.

Važnost žena u politici istaknula je predsjednica Gradske organizacije SDP-a Ingrid Antičević Marinović.

Za nas ženske teme nisu dileme, oni su prioriteti naše lokalne politike. U vrijeme krize mnoga se prava reduciraju, a najlakše je reducirati ženska prava. Shvaćajući dakle da nema demokracije bez ženske participacije, da je onda ona krnja i takva politika ne može ispuniti očekivanja građana, mi ćemo to promijeniti, istaknula je Antičević Marinović.

Svim prisutnima obratila se i Sabina Glasovac, buduća zamjenica gradonačelnika koja će biti u obvezi provesti rodnu politiku na lokalnoj razini.

Ako pogledate broj nezaposlenih vidjet ćete da je tu dominacija žena i mladih. Prioritet našeg programa bit će poticanje gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta da bi se riješio ključni problem – nezaposlenost i treće, održavanje i povećavanje socijalnog standarda. Vjerujemo da će građani prepoznati da je krajnje vrijeme da se mijenja lice i naličje politike u Zadru, napominje Glasovac.

Sudionice radionice pozdravio je kanididat za gradonačelnika Ivo Bilić.

Prava žena na ovim su prostorima konzumirana vrlo kratko vrijeme. Moramo raditi brzo i efikasno u pozicioniranju žena u društvu. Ako su ugrožena ženska prava, ugrožena su ljudska prava. Mobilizirajmo se oko praktičnih prijedloga i rješenja koja će podržati, poboljšati i promovirati poziciju žena i samim time unaprijediti društvo u našem gradu, naglašava Bilić.

Projekt je ovo na kojem se radi već godinu dana s ciljem samoosnaživanja žena u lokalnoj zajednici. Na radionici su, kao najveći problemi definirani:

  1. Radno vrijeme gradskih institucija s ciljem prilagodbe istih potrebama građanki i građana.
  2. Centar za mlade s cilje osmišljavanja slobodnog vremena mladih i njihove uključenosti u lokalnu zajednicu.
  3. Rodna ravnopravnost u gradskim institucijama s ciljem poticanja žena u participiranju na upravljačkim mjestima.

Osim navedenih, raspravljale smo o mnogim problemima s kojima se suočavamo u našoj lokalnoj zajednici. Nakon ove radionice očekujemo da se ženski glas čuje, zaključila je Danijela Vukoša iz SDP-a.

 

Sabina Glasova (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)Ovdje možete poslušati izjavu Sabine Glasovac

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...