Milanović: Ima prostora za suradnju s Bugarskom

Premijer Zoran Milanović u Sofiji je održao radni sastanak s bugarskim kolegom Boykom Borisovom s kojim je razgovarao o planovima suradnje između dviju zemalja i Bugarskoj zahvalio na podršci na hrvatskom putu prema Europskoj uniji.

“S obzirom da nismo susjedne države nemamo otvorenih pitanja koja obično znače probleme, imamo sve uvjete iz novije povijesti da budemo partneri i prijatelji”, istaknuo je nakon sastanka s bugarskim predsjednikom Vlade, premijer Zoran Milanović.

“Bugarska je bila među prvim državama, ako se ne varam treća država koja je ratificirala hrvatski Pristupni sporazum o ulasku u Europsku uniju. Drugim riječima, bila je brza i mi to znamo cijeniti i zahvalni smo zbog toga. To su stvari koje se ne zaboravljaju. Prostora za napredak suradnje ima. S obzirom da nismo susjedne države, to je jedna druga vrsta, robna razmjena. Hrvatska poduzeća naravno pokušavaju naći svoj put izvan Hrvatske, kao i Bugarska i pred nama su godine i desetljeća plodne suradnje”, istaknuo je Milanović.

Dvojica premijera razgovarala su i o europskom financijskom okviru koji je nedavno predstavljen u Bruxellesu. Milanović je ponovio kako Hrvatska može biti zadovoljna dogovorenim proračunom jer je dobila više od onoga što smo imali, ali i poručio da je potrebna štednja.

“I boriti se da s jedne strane zagovaramo fiskalnu odgovornost, pa i strogoću gdje je potrebno u trošenju novaca jer nema besplatnog ručka, to ne postoji. Ali da se istovremeno zalažemo i za očuvanje kohezijske politike jer je ona u interesu i nas, ali i ovih bogatijih država starijih članica Europske unije čija poduzeća u pravila dobivaju te ugovore. Interes je dvostruk i ljubav je dvosmjerna cesta. Ovdje postoji čvrsta osnova za poslovnu ljubav i poslovni interes između jednih i drugih”, poručio je Milanović.

Još je jednom ponovio kako će Hrvatska pomoći svojim susjedima na putu prema EU jer je zbog “otvaranja” granica i vrijedne robne razmjene, to i hrvatski interes.

“Njihove građane želimo vidjeti na našoj obali i da dođu tim cestama koje smo skupo platili i da kupe i da im se ponudi kvalitetna usluga u Hrvatskoj jer to je industrija koja je teška milijarde eura. Tu vidimo i Bugare koji to žele, bugarske građane koji to mogu platiti, a mi ćemo se potruditi da to bude što kvalitetnije i jeftinije. To isto vrijedi i za drugu stranu. I Bugarska ima određene resurse i turističku industriju i nije za podcjenjivati. Prema tome, ima dosta prostora za suradnju”, zaključio je premijer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...