Milanović: “Zbog članka u NY Timesu ugroženi su naši vojnici, povlačimo ih iz mirovne misije NATO-a!”

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Milanović poručio je kako će hrvatski vojnici koji se nalaze na Golanskoj visoravni u mirovnoj misiji NATO-a biti povučeni! Naime, Milanović je kazao kako je zbog članka u NY Timesu ugrožena njihova sigurnost!

“U razgovoru s predsjednikom Josipovićem inicirao sam sustavno povlačenje vojske RH s Golanske visoravni. Ono što je pisao NY Times o naoružavanju sirijskih pobunjenika možemo demantirati koliko hoćemo, ali svi su već pročitali taj članak i naši vojnici nisu sigurni. Želimo da se vrate kući živi i zdravi”, rekao je premijer.

Podsjetimo, prije tjedan dana Michael Weiss, analitičar portala NOW, internetskog medija na engleskom jeziku specijaliziranog za problematiku Bliskog istoka, objavio je kako su sirijski pobunjenici dobili puno oružja iz balkanskog rata, a priču je nastavio i New York Times ovog tjedna. NY Times je čak ustvrdio kako je prodaja oružja dogovorena u Washingtonu prošlog ljeta kada je tamo boravio jedan visoki hrvatski dužnosnik.

Josipović: Povlačimo vojnike s Golanske visoravni jer su izloženi neprimjerenom riziku

“Sigurnost naših vojnika je primarni državni interes”, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović u priopćenju o povlačenju hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanskoj visoravni. Josipović je rekao kako je do ove odluke došlo nakon zajedničkom razgovora s premijerom Zoranom Milanovićem.

“S obzirom na to da su se sigurnosni uvjeti misije promijenili, rizik kojemu su sada izloženi naši vojnici prelazi razinu rizika na temelju kojeg je ustrojena misija, uključivši broj, organizaciju i naoružanje vojnika. Povećani i karakteru misije neprimjereni rizik ugrožava i hrvatske vojnike te vojnike zemalja-partnera. Sukladno Zakonu, Predsjednik Republike donijet će odluku o povlačenju temeljem odgovarajuće prethodne odluke Hrvatskog sabora. Pri organizaciji i realizaciji postupka povlačenja maksimalno će se poštivati međunarodne obveze Republike Hrvatske i zahtjevi sigurnosti vojnika zemalja-partnera”, priopćili su iz Ureda predsjednika.

“Podmeću se priče o prodaji oružja”

U razgovoru za Media servis, predstavnik sirijske oporbe u Hrvatskoj, Jamal Assad tvrdi: “Priče o prodaji oružja podmeću tiraninove tajne službe”. “Od početka Arapskog proljeća Hrvatska nije prodavala oružje ni Saudijskoj Arabiji ni sirijskim pobunjenicima”, naglasili su iz hrvatskih ministarstava vanjskih poslova i obrane, uz poruku da ostale spekulacije nemaju potrebu komentirati. Hrvatska je priznala sirijsko oporbeno Nacionalno vijeće kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Njihov službeni predstavnik u Zagrebu, Jamal Assad, za Media servis je izjavio da nema nikakvog razloga vjerovati da bi Hrvatska kršila sankcije Europske unije i slala oružje u Siriju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...