Ministar Hajdaš Dončić na čelo HAKOM-a gura čovjeka optuženog za muljanje u javnoj nabavi

Vlada je na zatvorenom dijelu svoje današnje sjednice predložila Dražena Lučića za predsjednika vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije.

Za zamjenika predsjednika Vijeća predložen je Domagoj Jurjević, a za članove vijeća predloženi su Zdravko Jukić, Nikola Popović i Marijan Bolarić. Prijedlog Vlade upućen je u Sabor, koji formalno odlučuje o imenovanju članova Vijeća HAKOM-a.

No, s obzirom na uvjerljivu većinu Kukuriku koalicije u parlamentu, nema nikakve sumnje da će prijedlog Vlade, odnosno resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića, biti usvojen.

 

Imenuju ga šefom HAKOM-a usprkos kaznenoj prijavi

Radi se o odluci koja je uvelike problematična, o čemu je Index već izvještavao. Naime, Dražen Lučić, kojeg Vlada predlaže za predsjednika Vijeća HAKOM-a, ranije je vršio funkciju ravnatelja HAKOM-a, a iz tog se razdoblja uz njegovo ime vežu brojne malverzacije.

Uskoro bivši član HAKOM-ovog vijeća Gašper Gaćina je protiv Lučića i Miljenka Krvišeka, trenutnog predsjednika vijeća HAKOM-a koji očekuje razrješenje, podnio kaznenu prijavu zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi. Da postoje osnovane sumnje da je zakon prilikom nabave uredskog namještaja prekršen potvrdilo je i Ministarstvo gospodarstva.

Lučića se također vezuje uz muljaže oko sklapanja ugovora o najmu za nove prostore HAKOM-a na Rudešu. Prilikom ulaska u nove poslovne prostore HAKOM je potpisao četiri različita ugovora, kako bi zaobišao odredbu prema kojoj za sve poslove “teže” od osam milijuna kuna mora dobiti suglasnost Vlade. Ukupna vrijednost četiri odvojena ugovora o najmu je 12 milijuna kuna.

 

Zašto ministar Hajdaš Dončić gura Lučića?

Na čelo HAKOM-a Lučića želi progurati upravo ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hajdaš Dončić. Indexovi izvori bliski vrhu vlasti tvrde da je Hajdaš Dončić pred užim kabinetom Vlade čak zaprijetio ostavkom ukoliko Lučić ne bude imenovan šefom HAKOM-ovog vijeća, uz obrazloženje da je on jedini pravi čovjek za tu funkciju.

Hajdaš Dončić “drži leđa” Lučiću iako je svjestan repova koji se vuku za njegovim kandidatom za predsjednika HAKOM-ova vijeća. Posebno problematičnom ovu odluku smatra Đuro Lubura, nezavisni stručnjak za komunikacije. “Mišljenja sam kako se tim gospodinom trebaju pozabaviti druge nadležne institucije umjesto da mu se u ruke daje upravljanje sektorom vrijednim 14 milijardi kuna godišnje”, rekao nam je Lubura prije nekoliko dana.

 

Reagiranje iz Vlade: Hajdaš Dončić nije član užeg kabineta i nije prijetio ostavkom

Nakon objave ovog teksta dobili smo reagiranje iz Ureda predsjednika Vlade RH. Vladino reagiranje objavljujemo u cijelosti.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić nije član Užeg kabineta Vlade Republike Hrvatske niti je prisustvovao zadnjoj sjednici Užeg kabineta, stoga nije mogao zaprijetiti ostavkom, kao što navodite u tekstu, citiramo: “… pred užim kabinetom Vlade čak zaprijetio ostavkom ukoliko Lučić ne bude imenovan šefom HAKOM-ovog vijeća, uz obrazloženje da je on jedini pravi čovjek za tu funkciju”. Iz navedenog razloga, molimo Vas da citirani dio teksta uklonite iz članka “Ministar Hajdaš Dončić na čelo HAKOM-a gura čovjeka optuženog za muljanje u javnoj nabavi” jer je potpuno netočan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...