Mlaćenje žene manji je zločin od seksa na javnom mjestu?!

Na prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji se nalazi u saborskoj proceduri još od listopada, stižu primjedbe i iz redova koalicije na vlasti. Dok HNS-ovac Boris Blažeković zakon ocjenjuje ćudorednim i traži njegovo povlačenje, nezavisni zastupnik u Klubu SDP-a Josip Kregar smatra da je riječ o ‘zakonskoj inicijativi koja nije dobro promišljena’.

‘Ako tučete ženu na javnom mjestu onda to otprilike platite 2.000 kuna, a ako se s tom istom ženom seksate na javnom mjestu onda platite 5.000 kuna kazne. Jedan je to od detalja unutar zakona koji u cjelosti djeluje kao ćudoredni zakon, odnosno zakon o moralu, a ne o javnom redu i miru’, ocjenjuje zastupnik Boris Blažeković predlažući povlačenje zakonskog prijedloga.

Po njemu, odredbe koje su vrlo važne, a odnose se na javni red i mir, trebalo bi staviti u neke druge zakone, dok zakon u ovakvom obliku ‘uopće ne treba niti donijeti’. Potvrdio je kako se s partnerima u koaliciji diskutiralo na saborskim odborima na razini stranaka te rekao kako su svi HNS-ovci u tim diskusijama bili suzdržani.

Na upit saborskih izvjestitelja kako postići suglasje, odgovara kako zakonski prijedlog jednostavno treba promijeniti i poboljšati. ‘Cilj nije raditi nikakav skandal, nego poboljšati uvjete i slobodu građana, ali u određenom kontekstu i u okviru reda i mira. Dobro bi bilo to donijeti, ali bi to bilo s brojnim amandmanima, pa je možda bolje da se taj zakon na neki način povuče iz procedure, odnosno da odumre’, smatra Blažeković.

Nezavisni zastupnik u Klubu SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Josip Kregar mišljenja je kako se radi ‘o jednoj zakonskoj inicijativi koja nije dobro promišljenja’, pa ima ‘i konceptualne i pojedinačne primjedbe’.

‘Konceptualne se odnose na to da je to zakon koji odgovara jednom drugom vremenu, a ne u moderno vrijeme i život kakav imamo u realnosti. Zakon je naravno mogao biti stroži ili manje stroži, ali ovo je zakon koji ne dozvoljava u javnom ponašanju ništa od onog što je uobičajeno od odnosa između muža i žene, pa do ponašanja u prosvjedima. Nije niti dobro koncipiran, previše je restriktivan i zadire u ljudska prava’, smatra Kregar.

Zbog brojnih primjedbi koje postoje predlaže da zakonski prijedlog doživi temeljitu reviziju, pa se i očekivalo kako će, nakon rasprava na odborima iz kojih su, kako kaže Kregar, potekle teške primjedbe, zakon biti vraćen predlagatelju. Mislilo se, nastavlja Kregar, kako će zakon u potpunosti biti povučen, no on se vraća u raspravu u kojoj će uslijediti ‘izvjesne primjedbe konceptualne, ali i detaljne naravi’.

‘Najčvršća primjedba koja se zakonu stavlja na teret je činjenica kazne. Kazne kakve se predviđaju idu do valjda do toga da ni jedno ponašanje u javnosti ne bi bilo ne samo zabranjeno nego bi bilo teško kažnjeno’, upozorava Kregar navodeći kako je, primjerice, stvaranje buke na ulici kazna – 2.000 kuna.

Ima i rješenje problema kroz ‘odumiranje’ zakona, pa navodi kako ‘postoji jedan dosta tihi način po kojem između jednog i drugog čitanja, između inicijative i rasprave prođe toliko da se zakon vrati na doradu’.

Primjedbe iz HNS-a išle su, naime, toliko daleko da se Ministarstvo unutarnjih poslova, kao predlagatelja, prozivalo da im ‘zakon izgleda kao da su ga pisali pendrečari’. Ministar Ranko Ostojić odbacio je takve kvalifikacije, rekavši kako ‘takav način razgovora više govori o onome tko takvu poruku šalje’.

‘Zakone u ovoj državi donosi Sabor i prema tome kad Sabor bude to usvojio onda će moći donijeti odluku o tome tko je takav ili u izmjenjenom obliku zakon donio’, odgovorio je ministar pred Sabornicom.

Na upit zašto se čekalo toliko dugo da zakonski prijedlog uđe u saborsku raspravu, odgovorio je kako je ‘stvar vrlo jednostavna – ako nemate drugih tema, onda možete i to staviti na dnevni red’.

‘MUP je predložio, a Vlada usvojila prijedlog. Slušali smo što kažu zastupnici i što kažu odbori. Radi se o prvom čitanju, pa ćemo vidjeti jesmo li, kad bude donesen, i donijeli pravi zakon’, odgovorio je Ostojić novinarima. Na primjedbe da je prerigorozan, ponovio je kako ‘zakon prvo treba usvojiti, jer je ovdje riječ o prijedlogu, pa onda govoriti da je nešto rigidno’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...