Moody´s snizio kreditni rejting Hrvatske i smjestio nas na razinu “smeće”!

Bonitetna agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Hrvatska s razine Baa3 na Ba1, odnosno na razinu “junk” te je upozorila ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik. Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997. godine.

Zbog izostanka gospodarskog oporavka te slabih izgleda u nadolazećim mjesecima srušila je kreditni rejting za jednu razinu. To isto je sredinom prosinca učinila agencija Standard&Poor’s.

“Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta”, navedeno je u priopćenju Moody’sa kojeg potpisuje analitičarka Lucie Villa.  Moody’s procjenjuje da zbog krize u zemljama EU-a najvjerojatnije neće biti potražnje za hrvatskim izvoznim proizvodima.

“Uslijed pada BDP-a Vlada ne može dovesti javne financije u red samo efikasnijim prikupljanjem poreza i smanjenjem kapitalnih ulaganja već treba srezati izdatke za socijalno osiguranje, smanjiti poreze i ulaganja u brodogradnju”, smatraju analitičari Moody’sa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...