Na HRT- u kasne honorari. Hoće li i plaće?

Honorari na HRT-u kasne, što nije bilo slučaj već dvije godine, i vjerojatno neće biti isplaćeni do kraja ovog mjeseca, a u najcrnjem scenariju narednih mjeseci u pitanje bi mogla doći isplata plaća zaposlenima, doznajemo od izvora bliskog Prisavlju.

Na HRT-u je, doznajemo, situacija postala kritična, a razlozi su, kažu nam upućeni, prije svega dvostruko povećanje izdataka za honorarne suradnike, nagodba postignuta s Odašiljačima i vezama (OIV), kao i novi ugovor potpisan s tom tvrtkom.

Naime, prema postignutoj nagodbi, HRT mora dugovanje od 35 milijuna kuna OiV-u isplatiti u šest rata, a novi, 100 milijuna kuna težak ugovor u 12 dijelova. Problem je i u tome što je OiV-u, kao instrument osiguranja u slučaju neredovitog plaćanja, dana zadužnica, što do sada nije bilo slučaj, pa se ona može aktivirati istoga trenutka kad uplata rata kasni.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je isplata honorara, u odnosu na prije nekoliko mjeseci, gotovo udvostručena, pa se umjesto predviđenih tri milijuna sada treba isplatiti gotovo sedam milijuna kuna.

Na samom HRT-u ne negiraju da imaju problema s isplatama honorara, ali i dodaju da će oni biti isplaćeni na vrijeme te da su ‘određeni manji pomaci u datumima plaćanja normalna pojava u redovitom poslovanju, pogotovo imajući u vidu današnje opće tržišne uvjete, unatoč kojima HRT sve svoje obaveze prema dobavljačima, zaposlenima, suradnicima i bankama podmiruje na vrijeme’.

Iako na HRT-u tvrde da će biti isplaćeni na vrijeme, već sada je jasno da kasne jer su obično bili isplaćivani do 25. u mjesecu. Na pitanje ima li kašnjenje veze s nagodbom potpisanom s OIV-om, iz Odjela za odnose s javnošću odgovaraju: ‘Obaveze plaćanja prema spomenutoj nagodbi s OIV mogu u stanovitoj mjeri utjecati na određena ostala plaćanja, ali radi se samo o dinamičkoj preraspodjeli te nikakvih većih kašnjenja neće biti.’

Na dodatno pitanje zbog čega je došlo do povećanja iznosa za honorarne suradnike, na Prisavlju kažu kako je to ‘zbog pokretanja dva nova kanala’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...