Na predavanjima policije nazočilo 113 – prodavačica

Uz smanjenje kaznenih djela iz oblasti gospodarskog i organiziranog kriminaliteta, zloporabe opojnih droga, maloljetničke delinkvencije i prometa, prema crnim statistikama zadarske policije u protekloj godini zabilježen je značajan porast imovinskog kriminaliteta.

Od ukupno 3391 kaznenog djela počinjenog u prošloj godini, njih čak 2152 je iz oblasti imovinskog kriminaliteta. Počinjeno je tako 1914 krađa i teških krađa, 54 razbojstva, te dvije razbojničke krađe, zbog čega je u zadarskoj policiji dosad održano više edukativnih predavanja na kojima je sudjelovalo čak 113 zaposlenica prodavaonica mješovitom robom i prodavaonica za otkup zlata koje su najčešća meta pljačkaša.

 

Preventivni projekt

– Bitno je dobro zapamtiti počinitelja jer njegov dobar opis, kao također i opis vozila, te drugih detalja, pomoći će u pronalasku počinitelja. Također je vrlo važna brza dojava, jer što kraće vrijeme od počinjenja kaznenog djela do dojave znači veću mogućnost da se počinitelj pronađe – upozorili su tijekom predavanja u PU zadarskoj policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave zadarske. Naglasili su također i važnost suradnje građana s policijom prije, tijekom i nakon razbojstva, kao i ostalih kaznenih djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, kojih je u protekloj godini zabilježeno 109 više u odnosu na godinu prije, kada je takvih kaznenih djela bilo ukupno 2043.

Sudionicima predavanja su također podijeljeni letci sa savjetima o samozaštitnom ponašanju i kontakt-brojevima u slučaju da postanu žrtve kaznenog djela, te su zamoljeni da svoja iskustva i upozorenja koja se navode na letku i upozorenja koja su čuli na predavanjima prenesu svojim kolegama. Predavanja su održana u okviru preventivnog projekta Policijske uprave zadarske “Prevencija kaznenih djela razbojništva u prodavaonice i benzinske postaje”.

Ovaj projekt Policijska uprava zadarska provodi zajedno s Udruženjem trgovaca Zadarske županije, društvima Ina d.d., OMV Hrvatska, Tifon d.o.o. i Petrol d.o.o., a s obzirom na učestalost kaznenih djela razbojstva u prodavaonice mješovitom robom, u projekt su se uključila i društva “Sonik” d.o.o. Zadar, “Bakmaz” d.o.o. Zadar i društvo “Auro Domus” d.o.o. Kastav.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...