Na tržnici uskoro mljekomat s domaćim mlijekom

Deset kuna platila bih litru domaćeg mlijeka, samo neka je zdravo. Gdje u Zadru mogu kupiti mlijeko s neke male, domaće farme. Ovo si pitanje postavlja majka dvoje djece, vrtićke dobi, koja se osjeća prevarena nakon što je putem medija saznala da mlijeko koje, je svako jutro davala svojoj djeci prije odlaska u vrtić, sadrži povećanu koncentraciju aflatoksina koji ugrožava zdravlje.

Trenutačni odgovor na to pitanje jest nigdje, ali uskoro bi Zadar mogao dobiti prvi mljekomat koji planira postaviti OPG-ovac Svjetlan Nakićen iz Banjevaca u općini Stankovci, a kao najbolja pozicija čini mu se zadarska tržnica.

Svjetlan Nakićen uspješan je OPG-ovac i vlasnik nekoliko mesnica u kojima zapošljava osamnaest ljudi.

– Imam 120 komada koza od kojih očekujem 220 jarića. Jarići daju meso, i njima pokrivam troškove posla, počinje svoju priču Nakićen koji je uspješno zatvorio cijeli ciklus proizvodnje.

Po njegovoj procjeni jedna koza može mu godišnje donijeti minimalno pet stotina eura čiste zarade, do maksimalnih tisuću eura. Vrtlogava brojka za većinu malih proizvođača, međutim, za ostvariti takav profit treba puno uložiti.

– Dakle ako zbrojim ono što mi da Gligora i država dođem do pet kuna. Mljekomat sam naručio i platit ću ga 15.000 eura. Postavit ću ih u Šibeniku i u Zadru, najvjerojatnije na tržnici. U mljekomat stavim mlijeko i prodajem ga. Jedan decilitar jednu kunu. Vjerujem da će ljudi radije kupovati domaće mlijeko nego ono iz dućana, iznosi svoj jednostavan plan Nakićen i dodaje:

– Stavim u mljekomat 150 litara i prodajem ga dva dana. Ono što ne prodam vraćam na imanje i od njega radim sir. Kako bilo da bilo od litre mlijeka zaradim deset kuna, dvostruko više nego da sam ga prodao drugima da od njega prave sir.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...