Najbolja turistička sezona ZOP Preko od osamostaljenja

Turistička sezona 2012. godine na području Općine Preko najbolja je po ostvarenim rezultatima od osamostaljena Republike Hrvatske. Odličan posjet turista kojih je bilo 12.292 s ostvarenih 99.366 noćenja, a moram napomenuti da bi ta brojka bila daleko viša da se statistički zbrajaju nautičari u tranzitu te nautičari na stalnom vezu u marinama u Preku i Sutomišćici rekao nam je o odličnoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni direktor TZOP Preko Ante Brižić.  Napominje sa žaljenjem da je  izmjenom postojećih zakona napravljena   izravna šteta turističkim zajednicama koje imaju nautički promet. A rezultat toga je nemogućnost vođenja evidencije dolazaka i noćenja turista na području te turističke zajednice.

Otok Ugljan sa svojim privlačnim mjestima koja su sačuvala izvornost autohtone kamene arhitekture, plaže uređene u skladu s linijom obale, čistim morem  prepoznat je kao privlačna turistička destinacija koja nudi pored klasičnog odmora aktivan odmor u prirodi. Turističke zajednice otoka Ugljana nude free climbing na liticu Željina, šetnju kroz maslinike, izlet brodovima u uvalu Telaščice, ronjenje, škole plivanja.

Otok Ugljan nastanjen je prije više od 10 000 godina, a znakovi vremena vidljivi su na svakom koraku u bogatoj povijesno kulturnoj baštini. Jedan najvrjednijih je povijesno kulturni spomenik arheološki lokalitet Muline na Ugljanu s gospodarskim objektom za preradu grožđa i maslina. Srednjevjekovnih crkvica dragulja romaničke gradnje ima u svim mjestima na otoku. Preporučio bih posjetiti samostan sv. Jeronima na Ugljanu i samostan sv. Pavla Pustinjaka na otočiću Galevcu, zavjetnu crkvicu u uvali Zdrelašćica Gospe od sniga, kaže direktor Ante Brižić.

Sve veći broj gostiju na području Općine Preko, u TZOP Preko puno se ulaže u marketing i promociju, u tu svrhu otvoren je novi Turistički info centar u mjestu Lukoranu. Pokazao se dobrim rješenjem za pomoć turistima koji su tražili razne informacije, a iznajmljivačima olakšalo ispunjavanje zakonskih obveza u pogledu prijave i odjave turista.

Turistička zajednica Općine Preko kandidirala se na nekoliko natječaja „Uređenje izvorišta i odmoriša Cezunj“, „Uređenje penjališta na litici Željina“. U tijeku je realizacija velikog projekta „Izrada smeđe signalizacije“. Smeđom  signalizacijom putem obavijesnih tabli obilježiti ćemo sve kulturne spomenike i znamenitosti u svim mjestima na području TZOP uključujući otoke Sestrunj, Rivanj, Ošljak i Galevac pored Preka. U suradnji s TZ Zadarske županije također sudjelujemo na nautičkim sajmovima jer je veliki interes za marinama u Preku i Sutomišći koje su otok Ugljan ucrtale u karte nautičkog središta zadarske županije, najavio nam je buduća događanja direktor TZOP Preko Ante Brižić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...