Nazor: “Imamo dovoljno žara za ostvariti zacrtani cilj”

Kako se ABA liga bliži kraju, tako svaka utakmica sve više dobiva na težini, kako za momčadi koje se bore za završni turnir, tako i za one koje se bore za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Jedan takav okršaj gledatelji će moći vidjeti u nedjelju u Krešinom domu, u neuobičajenom terminu u 21 sat, kada se sastaju Zadar i Budućnost.

Domaći s omjerom 7-14 žele pobjeći iz opasne zone, a gosti s omjerom 13-8 traže pobjedu, kojom bi još čvršće zakoračili u zonu završnog turnira. Trenutno su treći, ali isti broj bodova imaju i četvrti Radnički, odnosno peti Partizan.

Osim bodova, potpuno je različito i raspoloženje u momčadima. Budućnost je u ABA ligi nanizala tri pobjede, a gorak okus od prvog gubitka kupa Crne Gore od Sutjeske, isprala je izvrsnom utakmicom u Eurokupu prije tri dana. Na Morači je pregazila Banvit (66:50), vodeću momčad turskog prvenstva i plasirala se u četvrtfinale drugog po snazi europskog klupskog natjecanja. Zadar je, pak, prvi put ove sezone izgubio četiri utakmice za redom i za razliku od protivnika, koji je kompletan, ima dosta zdravstvenih problema u momčadi.

 

Bez kapetana

– Najvjerojatnije nećemo moći računati na kapetana Ivanova, koji je dobio jako visoku temperaturu. Imamo i probleme s playmakerima. Morović je već na prošloj utakmici osjećao bol u leđima i stražnjoj loži, a Prostran se žali na koljeno. No, mislim da će oni biti u sastavu. Imamo i dva rekonvalescenta, Travisa i Vrbanca, koji su ovaj tjedan počeli raditi i u dobrom su tonusu, iako ih donekle štedim. Na njih računam, a koliko će moći, ovisi o samom tijeku utakmice – izvijestio je Ante Nazor.

Trener Zadra svjestan je kakav posao čeka njegovu momčad.

– Čeka nas vrlo teška utakmica i pozivam navijače da nas podrže, jer nam je njihova pomoć sada najpotrebnija. Ova nam je utakmica jako, jako bitna i želimo pobijediti.

Dva boda Zadru bi u ovoj situaciji, koja još nije alarmantna, ali nije baš ni najugodnija, došla kao naručena.

– Pobjeda bi bila najbolji lijek za sve naše frustracije, koje objektivno postoje. Znamo koji su naši ciljevi, zacrtani na početku sezone. Puno jači klubovi, u smislu logistike, ove ili one, imaju jednak broj bodova kao mi, tako ne mogu reći ništa drugo nego da zahvaljujem svojim igračima i ponosan sam na njih. Jer uz sve što nam se događalo, radni elan nije pao, a ljudski odnos i igračko poštenje nisu nikako došli u pitanje. Zato mislim da ćemo izići iz svih ovih kriznih situacija na najbolji mogući način.

Financije su na Višnjiku uvijek vruća tema. Kako igrači podnose kašnjenje plaća?

– Radimo preko dva sata i ujutro i popodne, tu su i utakmice, putovanja… Nekada igrači pomisle da su prepušteni sami sebi, žale na elementarne ljudske potrebe i zaista nije lako raditi u tim uvjetima. Zato u tom pogledu molim i publiku i novinare za razumijevanje. Ni upravi nije lako. Doista je potrebno veliko razumijevanje. Smatram da u nama još ima dovoljno žara da odradimo ovu sezonu na najbolji mogući način i ostvarimo glavni cilj, ostanak u ABA ligi. Sa svoje strane nastojim igračima otkloniti sve te misli kada se uđe u polje 27×14. Tako bi trebali razmišljati i nadam se da su to shvatili.

 

Ne gubiti lopte

Budućnost u prosjeku prima najmanje koševa u ABA ligi, a ovaj tjedan je limitirala odličnu tursku momčad na samo 50 poena. Nazor je gledao tu utakmicu.

– Agresivna obrana na svim pozicijama je njihov forte. Treba se prilagoditi na taj način igre. Ne smijemo ići u one naše egzibicije, kada imamo dosta izgubljenih lopti. Trebamo sačuvati posjed i protok lopte i iskoristiti one dijelove igre, gdje imamo određene prednosti u odnosu na Budućnost, o kojima sada ne bih govorio.

Je li igra u napadu slabija strana Budućnosti, s obzirom da je po broju postignutih poena tek 11. u ligi?

– Do posljednje utakmice u Eurokupu se nisu baš šuterski iskazali, a onda su pogodili devet trica. Zato ne možemo tako paušalno ocjenjivati njihov napad. Dosta igraju “pick and roll” i iz tih situacija traže prednost. Dominiraju čvrstinom u obrani, ali ne bih podcijenio ni njihov napad.

 

Ključna kolektivna obrana

Treba li nekoga posebno izdvojiti iz protivničkih redova?

– Imaju preko deset igrača u rotaciji. Jako su dobri na vanjskim pozicijama, kako na jedinici, tako i na šuterskoj i krilnoj. Sada se nekako izdvaja Aleksa Popović kao realizator i kreator njihovih napada, ali i svi ostali su kvalitetni igrači. I oni koji nisu u prvom planu imaju jak radni dio, posebno na poziciji playmakera. Imaju dva kvalitetna Amerikanca, Bosta i Leea, te jako iskusnog Vitkovca, koji dominira i unutra i vani. Moramo se jako dobro pripremiti na kolektivnu obranu, da im odgovorimo na pravi način.

Zadar prvi put igra utakmicu u najkasnijem terminu, 21 sat.

– To diktiraju liga i mediji. Ni nama to ne odgovara, ali kako je tako je.

Tako ni Splićani u zadarskim redovima neće moći “u miru” pogledati veliki nogometni derbi između Hajduka i Dinama.

– Teško, ali nadam se da će Zadar igrati hajdučki i da će nam to biti forte da dobijemo utakmicu – za kraj će Nazor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...