Nema regresa ni božićnica: Radnici HŽ Infrastrukture potpisali recesijski aneks Kolektivnom ugovoru

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić i predsjednici Sindikata infrastrukture Hrvatskih željeznica i Sindikata željezničara Hrvatske te predstavnik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, prošlog su tjedna potpisali III. aneks Kolektivnom ugovoru, koji se primjenjuje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine, priopćili su iz HŽ Infrastrukture.

Dogovoreno je da Uprava u 2013. godini neće isplatiti jednokratni dodatak na plaću – regres i božićnicu te da se zbog financijskih teškoća u kojima se nalazi Društvo, neće povećavati cijene sata rada, što je inače predviđeno člankom 223. Kolektivnog ugovora.

Jedna od ključnih točaka aneksa je da se poslodavac obvezuje, ako zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga nestane potreba za obavljanjem određenog posla, smanjivati broj radnika sporazumnim raskidom radnog odnosa, uz isplatu poticajne otpremnine.

Kako su pojasnili ih HŽ Infrastrukture, prilog Kolektivnom ugovoru je i radno-pravna zaštita radnika od poslovno uvjetovanih otkaza, koja sadrži i kriterije za utvrđivanje potencijalnog tehnološkog viška.

“Promjena u odnosu na II. aneks je u visini naknade radnicima raspoređenima u Željeznički fond, koja sada ne može biti viša od 4000 kuna bruto. Ako se Pravilnikom o radu fonda utvrdi iznos drugačiji od 4000 kuna, primjenjuje se pravo koje je povoljnije za radnika”, naglasili su u priopćenju.

Također je dogovoreno da u 2013. poslodavac neće izdvojiti sredstva u iznosu 1,2 milijuna kuna koja su se dodjeljivala sindikatima za poboljšanje životnog standarda, odnosno za organiziranje radničkih sportskih susreta u skladu s člankom 189. KU-a.

Izmijenjen je i članak 206. kojim se utvrđuje da će poslodavac za sve radnike sklopiti ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju u iznosu najniže svote propisane za tu svrhu, odnosno da će radnicima nadoknaditi troškove koji će nastati u slučaju nesklapanja ugovora o dopunskome osiguranju, kao i troškove za pojedinačno sklopljene ugovore u visini najniže svote propisane za tu svrhu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...