Ostaju li radnici zaista bez plaćene pauze, a u godišnji odmor računat će im se i vikend?

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije želio komentirati pregovore poslodavaca i sindikata oko novog Zakona o radu, kao ni prijedlog poslodavaca da se u godišnji odmor uračunaju subote i nedjelje. “Pregovori su u tijeku”, kratko je poručio.

“Pričekajmo da krenu bipartitni pregovori pa ćemo biti pametniji. Nadam se da ćemo se neke stvari uspjeti dogovoriti”, kaže Mrsić.

Ministar je za početak ožujka najavio i prve sastanke s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore na istu temu. “Oni ne sudjeluju u bipartitnim pregovorima, a želimo čuti i njihovu stranu da vidimo treba li i s te strane napraviti određene izmjene ZOR-a. Idemo u široku javnu raspravu sa svom zainteresiranom javnošću”, poručio je ministar.

Što se zahtjeva obrtnika tiče i oni će ići u već predloženom smjeru, rekao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i zaključio: ” Razgovarat ćemo.”

“Naravno da nam je drago što konačno Ministarstvo i Vlada žele čuti i naše stavove, tako da ćemo o svemu raspravljati”, kaže Ranogajec.

 

Novosel: Poslodavci puštaju probne balone

Informacije o navodno nepovoljnim dijelovima novog Zakona o radu za radnike, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, nazvao je nespretnim interpretacijama pojedinaca iz Hrvatske udruge poslodavaca.

“Poslodavci očito sada puštaju probne balone. Priče o ukidanju besplatne dnevne stanke, o pitanju prava na korištenje bolovanja za vrijeme otkaznog roka su špekulacije pojedinih članova Hrvatske udruge poslodavaca koje doista nisu korektne”, istaknuo je Novosel.

Dodao je kako očekuju zajednički sastanak već do kraja ovoga tjedna, na kojem će iznijeti svoja interesna područja. “Što se nas tiče, možemo razgovarati o boljoj provedbi i učinkovitosti zakona, ali ne i o smanjenju prava radnika jer vidimo kamo nas je dovela dosadašnja fleksibilnost”, ustvrdio je predsjednik SSSH.

“Ako su u pitanju investicije, ako su u pitanju strani ili domaći investitori, Zakon o radu, ovakav kakav je sada, sigurno im nije prepreka. Prepreka su im mnogi drugi administrativni propisi, pa neka se Vlada bavi upravo tim propisima, a neka ostavi Zakon o radu na miru”, naglasio je Novosel.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...