Prije mise papa je održao redovitu tjednu audijenciju

Papa služio svoju posljednju misu

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Papa Benedikt XVI. prvi se put pojavio pred vjernicima nakon objave odlaska. Služio je i svoju posljednju misu u bazilici svetog Petra u Vatikanu. Izbor da se posljednja misa Benedikta XVI. održi u bazilici sv. Petra učinjen je zbog velikog broja vjernika, gostiju i svećenika.

U homiliji, tijekom mise, Papa je govorio o jedinstvu Crkve. Osudio je one koji su odgovorni za te podjele. Pozvao je da se korizmu proživljava kao zajedništvo, da se prevladaju individualizmi i rivaliteti, da to bude skromni i dragocjeni znak za one koji su daleko od vjere ili nezainteresirani.

 

Prije mise papa je održao redovitu tjednu audijenciju

Oko osam tisuća vjernika dočekalo je Papu na audijenciji velikim pljeskom, a on im je zahvalio na ljubavi i molitvama. Papa je tom prigodom zatražio od katolika cijelog svijeta da mole za njega, za Crkvu i za budućeg Papu. Odrekao sam se službe u punoj slobodi, za dobro Crkve. Vidno ganut zahvalio je na potpori. Zahvaljujem vam za ljubav i molitvu što su me pratili zadnjih dana koji nisu bili laki, gotovo sam fizički osjetio snagu te molitve, rekao je 85-godišnji Papa.

 

Konklava o izboru novog Pape nakon 15. ožujka

Konklava na kojoj će kardinali odlučivati o nasljedniku pape Benedikta XVI. trebala bi početi najranije 15. ožujka, objavio je glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi. Konklava, naime, mora početi između 15 i 29 dana nakon što aktualni Papa prestane obnašati dužnost 28. veljače. Odluka o datumu sazivanja u nadležnosti je kardinala koji će se okupiti u kongregacijama u Vatikanu već dan poslije Papina odlaska, rekao je Lombardi na konferenciji za novinare nakon prvog pojavljivanja Benedikta XVI.

U Kardinalskom je zboru trenutačno 209 kardinala iz 69 zemalja, ali pravo glasa imaju samo oni mlađi od 80 godina. Takvih je u ovom trenutku 118. Uobičajeno bi dekan Kardinalskog zbora bio odgovoran za sazivanje konklave. Međutim, budući da je dekan, talijanski kardinal Angelo Sodano s 85 godina prestar za glasovanje, tu će dužnost preuzeti kardinal Giovanni Battista Re. Od postojećih kardinala izbornika, 68 ih je imenovao Benedikt XVI., a ostalih 50 njegov prethodnik Ivan Pavao II. Iz Europe dolaze 62 kardinala, a među njima je 28 Talijana. Južnoameričkih kardinala je 19, sjevernoameričkih 14, afričkih i azijskih po 11, a jedan dolazi s područja Oceanije. Među izbornicima su i dvojica hrvatskih kardinala – Josip Bozanić i Vinko Puljić.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar