Papa služio svoju posljednju misu

Papa Benedikt XVI. prvi se put pojavio pred vjernicima nakon objave odlaska. Služio je i svoju posljednju misu u bazilici svetog Petra u Vatikanu. Izbor da se posljednja misa Benedikta XVI. održi u bazilici sv. Petra učinjen je zbog velikog broja vjernika, gostiju i svećenika.

U homiliji, tijekom mise, Papa je govorio o jedinstvu Crkve. Osudio je one koji su odgovorni za te podjele. Pozvao je da se korizmu proživljava kao zajedništvo, da se prevladaju individualizmi i rivaliteti, da to bude skromni i dragocjeni znak za one koji su daleko od vjere ili nezainteresirani.

 

Prije mise papa je održao redovitu tjednu audijenciju

Oko osam tisuća vjernika dočekalo je Papu na audijenciji velikim pljeskom, a on im je zahvalio na ljubavi i molitvama. Papa je tom prigodom zatražio od katolika cijelog svijeta da mole za njega, za Crkvu i za budućeg Papu. Odrekao sam se službe u punoj slobodi, za dobro Crkve. Vidno ganut zahvalio je na potpori. Zahvaljujem vam za ljubav i molitvu što su me pratili zadnjih dana koji nisu bili laki, gotovo sam fizički osjetio snagu te molitve, rekao je 85-godišnji Papa.

 

Konklava o izboru novog Pape nakon 15. ožujka

Konklava na kojoj će kardinali odlučivati o nasljedniku pape Benedikta XVI. trebala bi početi najranije 15. ožujka, objavio je glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi. Konklava, naime, mora početi između 15 i 29 dana nakon što aktualni Papa prestane obnašati dužnost 28. veljače. Odluka o datumu sazivanja u nadležnosti je kardinala koji će se okupiti u kongregacijama u Vatikanu već dan poslije Papina odlaska, rekao je Lombardi na konferenciji za novinare nakon prvog pojavljivanja Benedikta XVI.

U Kardinalskom je zboru trenutačno 209 kardinala iz 69 zemalja, ali pravo glasa imaju samo oni mlađi od 80 godina. Takvih je u ovom trenutku 118. Uobičajeno bi dekan Kardinalskog zbora bio odgovoran za sazivanje konklave. Međutim, budući da je dekan, talijanski kardinal Angelo Sodano s 85 godina prestar za glasovanje, tu će dužnost preuzeti kardinal Giovanni Battista Re. Od postojećih kardinala izbornika, 68 ih je imenovao Benedikt XVI., a ostalih 50 njegov prethodnik Ivan Pavao II. Iz Europe dolaze 62 kardinala, a među njima je 28 Talijana. Južnoameričkih kardinala je 19, sjevernoameričkih 14, afričkih i azijskih po 11, a jedan dolazi s područja Oceanije. Među izbornicima su i dvojica hrvatskih kardinala – Josip Bozanić i Vinko Puljić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...