Plan za Diklo: tri lučice, 200 vezova, plaže i šetnica duga tri kilometra

Plan je star deset godina, napravljen je dok je Božidar Kalmeta još bio gradonačelnik. Ne znam iz kojeg je razloga kupio prašinu, ali sad smo ga napokon uspjeli izvući iz ladice. Ako prođe, s uređenjem Dikla mogli bi početi već iduće godine, kaže predsjednik Mjesnog odbora Diklo Božo Grancarić, nakon što je javnu raspravu konačno ugledao prijedlog Urbanističkog plana uređenja obalnog pojasa Diklo.

Plan će na javnoj raspravi biti mjesec dana, do 14. ožujka, a javno izlaganje održat će se 21. veljače u Velikoj gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati.

Planom koji je izradio arhitektonski biro “Rene” iz Zadra Diklo će cijelom svojom obalnom crtom dobiti elegantni lungomare, obnovit će se postojeće lučice i povećati kapacitet sa sadašnjih 70-ak na maksimalnih 200 komunalnih i sportskih vezova, uredit će se plaže, proširiti cesta za širinu biciklističke staze koja će se preko Borika i Dikla nastaviti prema Kožinu.

 

Investitori spremni

– Diklo će dobiti šetnicu u dužini tri kilometra, od početka Borika kod bivšeg “Saxa” pa do kraja Dikla. Proširit će se cesta za normalni prolaz automobila, dobit ćemo više parkirališnih mjesta, uredit ćemo lučice u uvali Suha, kod restorana “Delfin” i restorana “Taverna”, te plaže i kupališta na ulazu u uvalu Suha, kod samoposluge i ispred vile “Niko”.

Također planiramo i dva-tri manja istezališta za brodove, navodi Grancarić, dodajući kako će od gradske uprave tražiti da se uređenje obalnog prostor Dikla podijeli na nekoliko faza zbog lakšeg izdavanja građevnih dozvola.

– Mi već sada imamo zainteresirane investitore koji su spremni uložiti u gradnju pojedinih dijelova obale. Pod kojim uvjetima i na koji bi način oni to napravili nije mi poznato, ali sigurno da bi trebali dobiti neku vrstu koncesije ili postići neki drugi dogovor s Gradom – kaže Božo Grancarić.

 

Minimalno nasipanje

Prilikom oblikovanja šetnice odnosno obalnog pojasa Dikla osluškivali smo razmišljanja i potrebe mještana, kaže arhitektica i nositeljica izrade UPU-a obalnog pojasa Dikla Renata Čobrnić.

– Cilj nam je bio da mještani mogu normalno funkcionirati u obalnom pojasu. Nasipanje koristimo minimalno, samo tamo gdje je potrebno proširenje ceste za uspostavu normalnog dvosmjernog prometa, iako se nadam da će ta cesta jednog dana, promjenom regulacije, postati jednosmjerna. Uz proširenje triju postojećih lučica predviđamo i školjere na nekoliko mjesta, a veća intervencija odnosi se i na nasipanje mora na lokaciji Mali Milini gdje smo predvidjeli mogućnost gradnje paviljona sa sadržajima za plažu i kupalište te manje pristanište za turističke brodove. Osim proširenja lučice kod “Taverne” smo planirali i okretište za autobuse te formiranje manjeg trga. Sve će to podići kvalitetu života na Diklu, smatra Renata Čobrnić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...