Postignuto rješenje za Ljubljansku banku!

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec nakon punih šest sati razgovora u Otočcu na Krki pronašli su rješenje za hrvatske štediše u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, javlja HTV. No, što su dogovorili, javnost neće saznati dok o tome ne obavijeste svoje vlade.

Sastanku su nazočili i financijski stručnjaci dviju zemalja, Zdravko Rogić i France Arhar.

Ministrica Pusić je nakon sastanka rekla kako postoji rješenje u okviru kojega postoji nekoliko mogućnosti, prenos Večernji list. Sastanak na kojem će se objaviti politička odluka, odnosno jesu li premijeri i Vlade prihvatili prijedloge struke i ministara, bit će održan 19. veljače u Zagrebu.

‘Stručni problem smo riješili, a ostaje samo politički’, rekao je ministar Erjavec uz dopunu njegove kolegice Pusić koja je napomenula kako je ‘teren za političko rješenje izvrsno pripremljen’.

‘To je jedno rješenje s različitim podvarijantama’, rekla je.

Na upit znači li to odbacivanje tužbi, Pusić je ponovila kako postoje različite podvarijante, a sve ovisi o tome kako će Vlada odlučiti. Dodala je da rješenje Ljubljanske banke uključuje i ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u rokovima u kojima Slovenija ne bi bila posljednja koja će ga ratificirati.

‘Sad je naša zadaća različite varijante mogućeg rješenja predstaviti svojim premijerima i Vladama. Ukoliko uspijemo dobiti s te strane izbor jedne od podvarijanti rješenja o kojima smo danas razgovarali, u tom slučaju de facto imamo i rješenje’, najavila je Pusić, rekavši kako ‘rješenje svakako uključuje i ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora’.

Iako su novinari pokušali doznati bar neki detalj, ministrica Pusić je odgovorila kako ‘ne može decidirano govoriti prije nego dogovoreno kažu svojim vladama’.

Ponavljajući kako ‘Slovenija ne želi biti posljednja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor’, ministar Erjavec je istaknuo kako ‘danas nije postignuto konačno rješenje, ali se nazire rješenje koje će omogućiti ratifikaciju’.

‘Slovenski interes jest da Hrvatska postane članica EU. To nije samo u interesu Slovenije i Hrvatske, nego i cijele regije, a samim procesom ratifikacije Slovenija će pokazati kako postoji strateški interes i za uključivanje država iz regije u EU’, rekao je Erjavec.

Ministri Pusić i Erjavec u Otočcu Ob Krki punih su šest sati razgovarali o rješenju za problem duga nekadašnje Ljubljanske banke hrvatskim štedišama.

Rješavanje problema tzv. prenesene devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci je uvjet koji Slovenija postavlja za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Pusić je u ponedjeljak izjavila kako ‘postoje tri ili četiri mogućnosti o kojima će u Otočcu razgovarati s kolegom Erjavcom’ te da s ‘obje strane postoji dobra volja da se to riješi’.

Pusić i Erjavec razgovarali su prošloga tjedna u Bruxellesu o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu te su oboje nakon sastanka izjavili kako je rješenje blizu i da ga je moguće pronaći tijekom veljače, što bi otvorilo put za ratifikaciju u slovenskom parlamentu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...