Pronađeni dijelovi davno izgubljenog kontinenta

Ispod dna Indijskog oceana skrivaju se dijelovi drevnog kontinenta Rodinije, pokazalo je novo istraživanje.

Prema studiji predstavljenoj u časopisu Nature Geoscience fragment nazvan Mauricija izdizao se iznad vode u razdoblju od prije 2.000 do 85 milijuna godina. Nakon toga, kako se počeo formirati današnji svijet, raspao se i potonuo.

Prije nekih 750 milijuna godina kopno je na Zemlji bilo okupljeno u jedinstveni kontinent Rodiniju koji je nazvan prema ruskoj riječi za domovinu. Indija i Madagaskar, koje danas razdvajaju tisuće kilometara, bili su vrlo blizu jedno pored drugoga.

U novom istraživanju znanstvenici su pronašli uzak pojas koji ih je povezivao (kliknite na kartu desno). Rezultati studije temelje se na analizi zrnaca pijeska s plaža Mauricijusa. Naime, u pijesku su izmiješane čestice vulkanskog podrijetla stare oko devet milijuna godina i minerali koji su mnogo stariji.

Dr. Trond Torsvik, profesor fizike geoloških procesa na sveučilištu u Oslu u Norveškoj kaže da je starost zrnaca cirkona, koji je karakterističan za kontinentalnu koru, procijenjena na između 1.970 i 600 milijuna godina. Njegov tim zaključio je da su ona ostaci drevnog kopna koje je na površinu izbacila vulkanska erupcija. Autori pretpostavljaju da se dijelovi Mauricije danas nalaze na dubini od 10 km ispod Mauricijusa te ispod dna Indijskog oceana. Mauricija se uzdizala iznad morskih voda milijunima godina od prekambrijske ere kada je kopno bilo beživotno sve do razdoblja dinosaurusa.

Prije nekih 85 milijuna godina, kada se Indija počela udaljavati od Madagaskara prema sadašnjoj lokaciji, mikrokontinent se odlomio i nestao pod valovima, međutim, neki njegov djelić mogao je preživjeti. ‘Danas su Sejšeli dio granitne kontinentalne kore koja se nalazi praktički usred Indijskog oceana’, objasnio je Torsvik i dodao: ‘No jednom davno oni su se nalazili sjeverno od Madagaskara. Mi pretpostavljamo da je to područje moglo biti mnogo veće te da su mnogi dijelovi drevnog kontinenta razbacani u oceanu.’

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...