Proročanstvo Svetog Malahije: Idući papa, Petar Rimski, bit će posljednji?

Sv. Malahija još je prije 800 godina navodno predvidio 112 budućih papa, popis njih koji se pokazao zadivljujuće točnim, a prema njemu je Benedikt XVI. pretposljednji papa prije kraja svijeta.

Sveti Malahija (1094. – 2. studenog 1148.) bio je nadbiskup Armagha i jedan od najvećih reformatora irske Crkve. Za svećenika ga je 1119. zaredio sv. Celsus. Obavljao je niz dužnosti unutar hijerarhije Crkve, a putovao je u današnju Francusku da se usavrši u liturgiji i teologiji. Irsku Crkvu podvrgnuo je rimskoj vlasti i uveo rimsku liturgiju. Umro je prilikom posjeta posjeta Francuskoj, na rukama svetog Bernarda.

Najpoznatija stvar koja se veže uz njegovo ime je vizija posljednjih 112 pape za koju službena Crkva tvrdi da su falsifikat. Za posjeta Rimu 1139. pao je u trans i dobio potpunu viziju svih budućih papa od Inocenta II. do Petra II. Ipak, prema zagovornicima tog proročanstva Malahija je imao viziju posljednjih 112 papa, uključujući posljednjeg, 277. papu koji će uništiti Crkvu. Malahija je navodno čak prorekao i dan i sat svoje smrti, kao i mjesto u Francuskoj.

 

Proročanstva sv. Malachija – na čelo Crkve dolazi papa koji će uništiti Crkvu

Interpretacija mnnogih imena iz proročanstva proročanstva pokazala su se potpunima i točnima. Zanimljivo je da prema njima Benedikt XVI. pretposljednji papa, a zadnji papa biti će Petar Rimljanin koji će uništiti Crkvu.

 

Posljednjih deset papa po svetom Malachiju

  1. Goruća vatra – ignis ardens – Pio X. 1903. – 1914. Pio X. bio je poznat po strastvenoj borbi za spiritualnu obnovu i obnovu važnosti Crkve u modernom vremenu. Fraza gorući plamen kasnije je često spominjana u njegovim biografijama, pogotovo 1954.
  2. Opustošena vjera – religio depopulata – Benedikt XV. – 1914. – 1922. Za Benedikta XV. Rusija je popala pod boljševičku vlast koja je aktivno zatirala vjeru, a i Prvi svjetski rat opustošio je Europu i ubio milijune kršćana.
  3. Nepotresiva vjera – fides intrepida – Pio XI. 1922. – 1939. Ovaj papa suočio se s ogromnim pritiskom fašista u Italiji, ali i izvan nje (Hitler), no unatoč tome kritizirao je i fašizam i komunizam i izborio uspostavu Vatikana.
  4. Anđeoski pastir – pastor angelicus – Pio XII. 1939.- 1958. Ovaj papa bio je jedan od najvećih papa svih vremena i suprostavio se silama fašizma i komunizma za najvećeg sukoba u povijesti, a navodno je imao i božanske vizije koje nije htio podijeliti s drugim kršanima.
  5. Pastor i mornar – pastor et nauta – Ivan XXII. 1958. – 1963. Ivan XXII. bio je patrijarh Venecije, najpoznatijeg kršćanskog grada na Sredozemlju. Uostalom, nauta se u čitavom proročanstvu pojavio samo na još jednom mjestu – uz Grgura XII. koji je također boravio u Veneciji.
  6. Cvijet cvjetova – flos florum – Pavao VI. 1963. – 1978. Grb Pavla VI. ima tri liljana.
  7. Od polovice mjeseca – de medietate lunae – Ivan Pavao I. 1978. Ivan Pavao je izabran na 26. kolovoza 1978. kada je mjesec uistinu bio u polumjesecu, i bio je čelnik crkve tek 33 dana.
  8. O radu/pomračenju sunca – de labore solis – Ivan Pavao II.1978.-2005. Fantastična je činjenica da je Ivan Pavao II. rođen na dan pomrčine sunca i pokopan na isti dan. Istovremeno, papa Ivan Pavao II. najproputovaniji je papa u povijesti, te je do svoje smrti nastavio baviti se vjerom i kanonizirati mnoge svece.
  9. Slava masline – glorai olivae – Benedikt XVI: 2005.-2013. Red svetog Benedikta, čije je ime izabrao Ratzinger sadrži maslinovu grančicu, a nekad su i zvani maslinovci.
  10. Petar Rimski – petar romanus – ? 2013. – ?

 

Petar Rimski

O njemu proročanstvo piše – za vrijeme posljednjih progona Crkve sjediti će na Petrovu tronu Petar, koji će pasti svoje ovce u velikim nevoljama. Kada te nevolje prođu, grad na sedam brežuljaka bit će razoren i strašni će sudac suditi svoj narod. Svršetak.

Tumači proročanstva smatraju da je moguće da se između pretposljednjeg i posljednjeg pape nalazi još njih, no ukoliko idući papa bude Talijan ili uzme ime Petar II. svatko bi trebao biti zabrinut zbog ovog proročanstva koje prognozira kraj Crkve, uništenje Rima i kraj svijeta. Uništenje Rima može se interpretirati i kao ukidanje Vatikan, za što se zalažu talijanski političari jer je Vatikan postao sredstvo organiziranog kriminala da pere novac preko korumpiranih kardinala.

Neki od kandidata za papu koji odgovaraju profilu posljednjeg pape Petra po nacionalnosti su kardinal Angelo Scola iz Milana, favorit svih onih zabrinutih obiteljskim pitanjima u Europi, te kardinal Gianfrasco Ravasi.

 

Autentičnost proročanstva

Crkva je odbacila autentičnost proročanstva više puta makar se, pogotovo u 20. stoljeću, ono pokazalo točnim. Razlog tome je što zapisa njega u dokumentima nema prije 1590. godine, iako to ne objašnjava kako je krivotvorina pogodila detalje za buduće pape. Također, popis papa iz proročanstva pokriva točno čak i antipape.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...