Ribari upozoravaju na izlov nedorasle ribe

Nekontroliran izlov nedorasle ribe postao je naš najveći problem – upozoravaju ribari s otoka Pašmana. Poznato je da je srdela “hraniteljica mora i ljudi” i o tome se ne vodi računa, na moru je previše ribara, a nadzora nema.

Dok su Zadrani danas požurili na ribarnicu kako bi osigurali riblji obrok za Pepelnicu, ribare muče druge brige. Sutra će ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu upozoriti na posljedice povlačenja plavog dizela, a u međuvremenu upozoravaju na još jedan veliki problem – to je izlov male nedorasle ribe.

“Gospodarenje ribljim fondom postao je najveći problem i ako se ovako nastavi bit će sve uništeno. Poznato je da je srdela “hraniteljica mora i ljudi”, a o tome se ne vodi računa, na moru je previše ribara, nadzora nema i tu su problemi.”

Kazao je za vijesti Radio Zadra ribar s Pašmana. Mala riba znači lošiju cijenu kod riboprerađivača, ali i uništavanje ribljih resursa u Jadranu.

Dok se prošle godine na širem zadarskom području lovila srdela pecature od 40-ak jedinki u kilogramu, ove godine u kilogramu je i do 60 jedinki. Predsjednik grupacije plivaričara pri zadarskoj Gospodarskoj komori, Neven Mišlov kaže:

“Da se zabrani ulov sitne plave ribe u područjima gdje se smatra da se plava riba riba mrijesti, a to će se dogoditi u dogovoru s Institutom. Znači u dogovoru s Institutom i ribarima Ministarstvo bi trebalo na određenim područjima zabraniti ulov sitne plave ribe na određeno vrijeme. Isto tako zbog sitne pecature plave ribe predložili smo da se pokuša razmotriti prijedlog o zatvaranju svih unutarnjih kanala”.

Grupacija plivaričara pri zadarskoj Gospodarskoj komori stoga je mjerodavnima predložila mjera zaštite fonda plave ribe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...