Rušenje divlje gradnje započinje na otoku Viru!

I nova vlast obračun s divljom gradnjom počet će na otoku simbolu divlje gradnje u Hrvatskoj – Viru. Naime, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, spomenuvši da će rušenja početi u okolici Zadra, mislila je baš na ovaj otok s oko 8000 bespravno sagrađenih objekata. Doduše, to nam u ministarstvu nisu potvrdili, no do tog se zaključka došlo isprva na temelju informacije da je baš za Vir, točnije, Virski most, za rane jutarnje sate u utorak zatraženo policijsko osiguranje, odnosno asistencija prilikom rušenja.

O kolikom je broju objekata na Viru riječ, nismo doznali, no ministrica je najavila da će u prvoj fazi obračuna s divljom gradnjom u Hrvatskoj biti srušeno 10.752 objekta. Riječ je uglavnom o započetoj gradnji i bespravnim objektima koji nisu namijenjeni za stalno stanovanje, a čiju legalizaciju vlasnici nisu zatražili do propisanog roka, odnosno do kraja prošle godine. Nakon tog rušenja slijede i rušenja bespravno sagrađenih objekata u kojima se povremeno ili stalno živi.

Bagere prema Viru poslala je i bivša vlast i to u lipnju 2006. godine kada su srušena 103 objekta. Tada su na meti bile bespravne gradnje stranih, najviše mađarskih investitora, ali i domaćih. Osim vikendica, ali i kuća za stanovanje, bilo je tu i srušenih dijelova obale i temelja. Ipak, od ukupno 500-tinjak izdanih rješenja za rušenje bageri su na Viru tada uklonili tek 20-ak posto. Koliko je sada izdano rješenja za rušenje, načelnik općine Vir Kristijan Kapović ne želi nagađati. Tvrdi da je na Viru od oko 8000 bespravno sagrađenih objekata za njih oko 4000 podnesen zahtjev za legalizaciju.

Kristijan Kapović (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)Vjerujem da će zahtjev za legalizaciju i svi ostali podnijeti do sredine ove godine jer se sada novim zakonskim aktima legalizacija stvarno i omogućava. Ne znam dolaze li bageri stvarno prvo k nama i koliko će objekata biti srušeno, no vjerujem da je riječ o objektima koji su se gradili nakon avionske snimke i za koje je država još godinu dana ranije najavila da će biti srušeni. Mi smo i nakon sredine 2011. godine sami evidentirali pedesetak divljih gradnji izvan građevinske zone, a koliko ih nije podnijelo zahtjeve za legalizaciju do posljednjeg roka, odnosno do kraja prošle godine zna ministarstvo, rekao nam je Kristijan Kapović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...