Rušenje započinje sutra u okolici Zadra!

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u utorak počinje s rušenjem bespravno izgrađenih objekata u okolici Zadra, najavila je jučer ministrica Anka Mrak Taritaš.

Odbila je precizirati o kojim se objektima točno radi budući da dio vlasnika ovoga vikenda tek dobiva obavijesti.

“Najprije će se rušiti uz more, ali i vrlo brzo prijeći na kopno, u Zagreb, gdje ima dosta bespravne gradnje”, rekla je ministrica, koja je jučer na Cvjetnom trgu dala potporu akciji Mladih HNS-a vezanoj uz izgradnju stanova POS-a.

Ministrica je prethodno najavila da će se u prvom naletu uklanjati započete gradnje i bespravne zgrade koje nisu namijenjene za stalno stanovanje, a za koje do kraja prošle godine vlasnici nisu predali zahtjev za legalizaciju. U drugom naletu rušile bi se one koje se povremeno koriste, u trećem bespravne zgrade u kojima se stalno živi.

Prema procjenama, riječ je o 10.752 objekta koja bi bila uklonjena u prvoj fazi rušenja.

Novinare je zanimao i mišljenje ministrice o tzv. nekretninskom biznisu koji se navodno, unatoč protivljenju građana i struke, planira na Srđu kod Dubrovnika.

“Kada je riječ o golf igralištima, zakonom je jasno propisano da svega četiri posto površine igrališta mogu zauzimati izgrađeni objekti”, rekla je ministrica.

Istaknula je da građani imaju pravo odlučivati o prostoru, ali i da se mora poštivati procedura. “Golf na Srđu planiran je prostornim planovima Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika te generalnim urbanističkim planom grada. U nekoliko navrata ta se prostorno-planska dokumentacija mijenjala, bile su javne rasprave i moglo se odlučiti da golfa ne bude na tom području”, rekla je Mrak Taritaš. Građani, dodala je, ako su protiv, u proteklih 6 godina trebali su tražiti izmjene tih planova, na što imaju zakonsko pravo.

“Građani do sada nikada nisu intervenirali, a sada traže da se briše nešto što je odavno planirano”, dodala je, upozorivši na “unošenje nesigurnosti i lošu poruku investitorima”.

U slučaju da se Dubrovčani na mogućem referendumu izjasne protiv izgradnje igrališta za golf sa smještajnim kapacitetima, slijedi javna rasprava o izmjenama i dopunama prostornih planova grada Dubrovnika i Županije, u kojima su do sada golf igrališta planirana, kaže ministrica.

Podsjetila je i da je zakonom predviđeno da se prvo gradi i otvara golf igralište, a tek onda počinje gradnja pratećih sadržaja i smještajnih kapaciteta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...