SAD tuži Standard & Poor’s, ulagači u strahu

Američka vlada tuži bonitetnu agenciju Standard & Poor’s zbog visokih ocjena hipotekarnih obveznica uoči financijske krize, te u građanskoj parnici traži novčanu nadoknadu. Tužba se odnosi na visoke rejtinge S&P-a iz 2007. godine, dodijeljene hipotekarnim vrijednosnicama i finacijskim paketima, zbog kojih su nasamareni ulagači širom svijeta koji su ih uoči sloma smatrali nerizičnima za ulaganje.

Američko ministarstvo pravosuđa pokreće tužbu po okončanju neuspješnih pregovora između te američke institucije i S&P-a, a tužba protiv S&P-a prvi je takav slučaj protiv kreditnih agencija vezan uz financijsku krizu. Prema informacijama New York Timesa, odvjetnici S&P-a odbili su nagodbu tešku nešto više od milijardu dolara.

‘Na odluke S&P-a o rejtinzima utjecale su naknade njihovih zaposlenika, udjeli na tržištu, profit i odnosi s nekima od glavnih aktera u procesu. Riječ je o nezakonitom postupanju kada su u pitanju modeli i kriteriji ocjenjivanja’, piše u tužbi.

Kritičari tvrde da su bonitetne agencije visokim ocjenama prikrivale stvarno stanje financijskog balona koji je eksplodirao, tvrde kritičari. Osim toga, zamjera im se i sukob interesa, jer su profitirali upravo od onih koji su izdavali rizične pakete.

S obzirom da je riječ o prvoj tužbi američkih vlasti protiv bonitetnih agencija, ulagači se boje da bi mogle uslijediti i nove, i to ne samo od vlasti nego i investitora.

Zbog toga je oštro, gotovo 14 posto, pala cijena dionica McGraw-Hilla, tvrtke u čijem je vlasništvu agencija Standard & Poor’s, te više od 10 posto cijena dionice Moodys’a, S&P-ovog najvećeg rivala i rejting agencije koja je u petak hrvatske obveznice ‘bacila u smeće’.

U slučaju balona hipotekarnih zajmova na tržištu nekretnina, kreditne agencije uključujući S&P ocjenjivale su tzv. pokrivene hipotekarne obaveze (CDO), komplicirane financijske transakcije koje su objedinjavale tisuće zajmova pojedinačnih kupaca.

Posao rejting agencija bila je procjena vjerojatnosti da će krediti, a stoga i CDO-i, u konačnici biti vraćeni. Njihovi rejtinzi omogućili su investicijskim bankama, koje su proizvodile CDO-e, da iste prodaju ulagačima širom svijeta.

S&P, koji se već susreo s tužbama ulagača, tvrdi da njegovi rejtinzi predstavljaju mišljenje koje štiti prvi amandman američkog ustava.

Tvrtka ‘duboko žali’ što rejtinzi CDO-a nisu predvidjeli stanje na tržištu nekretnina nakon udara financijske krize i poručuje da je od tada potrošila 400 milijuna dolara kako bi podigla kvalitetu ocjenjivanja.

‘Svaki CDO koje (američko ministarstvo pravosuđa) navodi također je, neovisno o nama, dobilo isti rejting druge bonitetne agencije’, priopćio je S&P u ponedjeljak.

‘Ministarstvo pravosuđa pogriješilo bi u zaključivanju da je S&P-a bio motiviran komercijalnim razlozima i da nije djelovao u dobroj vjeri’, zaključio je S&P.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...