Sanacija sukošanske rive stajat će šest milijuna kuna

Na adaptaciji sukošanske rive odvijaju se završni radovi. Nekad ponos Sukošana, posljednjih godina bila je “ružno pače” koje se sveobuhvatnom adaptacijom pretvara u “labuda”.

 

Proširenje gata na 8 metara

– Predstoji postavljanje ivičnjaka, uređenje šetnice i platoa, postavljanje klupa te postavljanje novog svjetionika na kraju rive zvanom Glava porta. Sve treba biti gotovo za mjesec dana, najavio je Ante Martinac, načelnik Sukošana.

Zapuštena, oronula i dijelom urušena riva intenzivnim korištenjem postala je opasna za sve sudionike prometa – i pješake i vozače. Dakako, i za kupače koji se vole okupati na sukošanskoj rivi, piše Zadarski list.

– Zadnji važniji radovi na rivi u uvali Zlatna luka izvedeni su još 1902. godine. Unatoč intervencijama koje su se svakih nekoliko godina morale raditi moralo se krenuti u potpunu sanaciju rive duge 216 metara, rekao je Martinac.

Sve je započelo čišćenjem površina starog betona od trava i školjki, kao i uklanjanje zubom vremena oštećenih betonskih dijelova rive. Ostao je tek nasip, dok su se ispod izvodili radovi betoniranja tzv. kontraktor metodom.

– Kompletna rekonstrukcija podrazumijeva proširenje gata na 8 metara, izgradnju šetnice, rasvjete, cirkulacijskog propusta, prilaznog puta širine 2,5 metara za slučaj hitnih intervencija, podizanje glavnog platoa rive na velikom “L” prostoru zvanom Glava porta, nasipanje školjare sa zapadne strane kako bi se zaštitila riva te izgradnje novog betonskog izvlačilišta brodova s hrastovim letvicama, navodi Martinac.

 

Dva milijuna kuna kredita

Prva financijska sredstva su iznosila 3.235.000 kuna bez PDV-a ili 3.980.000 kuna s PDV-om. Resorno ministarstvo bivše Vlade RH sudjelovalo je sa 80 posto ili 3,184.000 kuna, a Općina sa 20 posto ili 796.000 kuna.

– Za završetak radova te dovođenje vode, struje i kanalizacije podignuli smo kredit u vrijednosti od dva milijuna kuna, podsjetio je Martinac, dodajući kako cijela investicija iznosi oko šest milijuna kuna.

Prethodno je Vlada RH dala suglasnost za zaduženje kod Privredne banke Zagreb u iznosu od dva milijuna kuna, na rok otplate od 11 godina u što je uključen i poček od jedne godine. Kredit će se otplaćivati u četrdeset tromjesečnih rata, uz fiksnu kamatnu stopu od 4 posto godišnje.

– Kao što je već poznato nakon sveobuhvatne obnove riva neće biti istovarna već će služiti isključivo za privezišta brodova. Rivom će upravljati koncesionar koji će odrediti komercijalnu cijenu veza, rekao je Martinac, ističući da će vaterpolsko igralište i na štetu kojeg veza i dalje ostati tamo gdje je i danas.

Riva je posljednjih noći osvijetljena i zbog ljepšeg ugođaja i zbog zaštite od mogućih otuđivanja neugrađenog materijala, odnosno krađa koje su se događale u posljednje vrijeme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...