Snijeg zabijelio Hrvatsku, zimski uvjeti na cestama

Snijeg je zabijelio Hrvatsku. Pada od Istre do Slavonije, a u Gorskom je kotaru izmjereno metar snijega. Visina snježnog omotača u Zagrebu ponegdje i do 20 centimetara. Zimski uvjeti u gradu usporavaju promet. Cijelu noć radile su ralice, sve ekipe su na terenu, autobusi voze, a ceste su više-manje prohodne, rekao je Media servisu šef zagrebačke zimske službe, Hasan Đombić.

“Mi smo od sinoć od 20 sati cijelu noć vani. Na terenu je svih 210 ekipa. Napravili smo kompletan prvi prioritet, a i drugi je pri kraju, to su brdske i podsljemenske ulice. Mislim da ćemo ubrzo i njih počistiti. Sve ceste su prohodne”, kaže Đombić.

Bez obzira na oštru zimu i mnogo snijega, soli i sipine ima dovoljno. “Imamo dosta. Za sad smo potrošili oko 10 tisuća tona, a imamo još barem za pet-šest izlazaka”, dodaje Đombić.

 

Zbog snijega poteškoće u prometu

Ekipe Zimske službe, uključujući i specijalizirana vozila ZET-a, tijekom noći su čistile sve koridore kojima prometuju linije javnog prijevoza, zbog čega svi tramvaji voze redovito, javljaju iz ZET-a. Radi čišćenja kolnika trenutno su i privremeno obustavljene dvije autobusne linije (128 Črnomerec – Lukšići i 135 Črnomerec – Graberje), a iz sigurnosnih razloga njih nekoliko, od 132, voze skraćeno.

Snijeg i nepovoljni vremenski uvjeti vjerojatno su i uzrok prometne nesreće koja se jučer navečer dogodila u zagrebačkoj Slavonskoj aveniji. U nesreći je sudjelovalo čak osam automobila, no nije bilo ozlijeđenih, tek materijalna šteta.

Zbog snijega vozi se otežano u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici te većem dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Na većini cesta proglašeni su zimski uvjeti. Na dionici Kikovica-Delnice zbog olujnog vjetra smiju voziti samo osobna vozila. Na svim cestama u Istarskoj županiji također su proglašeni zimski uvjeti, javlja HAK.

 

Snijeg i narednih dana

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti pretežno oblačno, tijekom dana uz prolazno smanjenje naoblake. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj ujutro snijeg, u Slavoniji i Dalmaciji kiša, postupno će prestati. Poslijepodne i navečer u Gorskome kotaru i Središnjoj Hrvatskoj padat će mokar snijeg, u Istri i Lici susnježica, a drugdje kiša, koja u priobalju može biti i obilnija.

Vjetar većinom slab, u Slavoniji prolazno umjeren jugoistočnjak. Na sjevernom Jadranu ujutro i ponovno navečer umjerena i jaka bura i istočnjak, na srednjem jako do olujno jugo. Najviša temperatura od 0 do 5, na Jadranu od 6 do 14 stupnjeva Celzijevih.

U nedjelju slabljenje i prestanak oborina, a na Jadranu i u Slavoniji i djelomično razvedravanje. Vjetar većinom slab, u istočnoj Slavoniji umjeren jugoistočnjak, a na srednjem Jadranu prijepodne jako jugo i južni vjetar. Zatopljenje.

U ponedjeljak nakon oblačnog ili maglovitog jutra pretežno sunčano, a u utorak ponovno porast naoblake, prema kraju dana i mjestimice kiša. Puhat će većinom slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Temperatura bez znatnije promjene, a samo jutra od ponedjeljka malo hladnija, stoji u izvješću DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...