Snježno nevrijeme u SAD-u uzelo prve žrtve

Najmanje dvije osobe izgubile su život u snježnim olujama koje drugi dan zaredom ometaju uobičajeni život stanovnika sjeveroistočnog dijela SAD-a, zbog čega je javni prijevoz paraliziran, a bez električne energije ostalo je najmanje pola milijuna stanovnika.

Visoki nanosi snijega i gusta magla u zračnim lukama, snijegom prekriveni Times Square današnja su slika ovog dijela Amerike, a u državama New York i Connecticut u subotu je palo prosječno oko 46 cm snijega. Oko 60 cm bi ga, predviđaju prognostičari, moglo napadati u Massachusettsu.

Gusti snijeg u ovom dijelu SAD-a, u kojemu živi oko 40 milijuna stanovnika, počeo je padati u petak poslijepodne. Meteorolozi su najavili da će u subotu poslijepodne prestati. U nekim sjeveroistočnim dijelovima zemlje pušu vjetrovi koji na mahove dosežu brzinu od 119km/h.

Nevrijeme je uzelo i prve dvije žrtve: 74-godišnjeg pješaka koji je stradao u državi New York kada je na njega naletjelo vozilo čija je vozačica izgubila kontrolu na zaleđenom kolniku. Još je jedan muškarac smrtno stradao kada je izgubio kontrolu nad automobilom, zbog zaleđenog kolnika te snažno udario u stablo. To se dogodilo u državi New Hampshire.

U državama Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York i Maine proglašeno je izvanredno stanje. Ondje je oko 500.000 stanovnika ostalo bez električne energije.

Guverner Massachusettsa donio je neobičnu odredbu – zabranio je vožnju automobilom u određenom vremenskom razdoblju kako bi se spasiocima i ralicama omogućilo da što prije nesmetano obave posao.

U petak navečer otkazano je oko 4900 letova, većina iz New Yorka. Zračne luke JFK, La Guaria i Newark u petak navečer bile su zatvorene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...