Split i Dalmacija potukli sve rekorde: Četiri ministra s Brača, a u županiji 50 tisuća nezaposlenih!

Hrvatski premijer Zoran Milanović hvalio se nedavno čileanskim Hrvatima kako ima četiri ministra s Brača. Nije ih imenovao, ali znamo o kome se radi. Ima Milanović i ministra iz Splita, koji je i potpredsjednik Vlade. Ekonomski stručnjak Branko Grčić, koji je svojedobno i aktivno participirao u HDZ-ovom Ekonomskom vijeću te s kolegama s fakulteta izrađivao program spasa za Brodosplit, odnosno, studiju održivosti pojedinačnog nastupa firmi koje posluju unutar poslovne grupe splitskog škvera. Lijepo se naplatilo, a korist je bila, vidimo, velika.

 

Molitva i apstinencija

Osim ministara, splitsko-dalmatinska županija dala je i niz saborskih zastupnika. SDP-ovih, HNS-ovih, HDZ-ovih, seku Nevenku i nestašnog bracu Keruma, koji od svojih saborskih obaveza dosljedno apstinira pa na sjednice uopće ne dolazi, don Ivana Grubišića koji pun poleta nakon molitvenog doručka s Obamom predlaže uvesti i molitvu u hrvatski Sabor.

Pa ako je kome od uvaženih zastupnika i ministara promaknulo, njihova županija bilježi rekord svih rekorda. Više od 50 tisuća nezaposlenih! Po tome je vodeća u državi. Nitko kao Splićani i Dalmatinci.

 

Gdje živi šef Splitsko-dalmatinskog HNS-a koji kaže da Vlada uspješno brodi? Na Marsu?

Nejasno je gdje živi šef Splitsko-dalmatinskog HNS-a Srđan Gjurković, inače, direktor firme Juroslava Buljubašića, prvog hrvatskog kandidata za svemir.

Gjurković je, naime, neki dan u Saboru žestoko branio Vladu. Unatoč krizi, uspješno brodi, zaključio je samozatajni HNS-ovac. Njemu su, dakle, brojke u redu. I to što Split i županija imaju dvostruko više nezaposlenih od značajno napučenijeg Zagreba?!

Mora biti da je to neka ekonomska logika koja egzistira samo u svijetu HNS-a, Gjurkovića i kozmonauta Buljubašića.

 

SDP potaknuo ulagačku klimu tako da je nezaposlenost u Dalmaciji skočila 10 posto?!

Lani je u ovo doba bilo nešto bolje. Bilo je tek nešto više od 45 tisuća nezaposlenih, što hoće kazati da je u godinu dana mudrog vođenja makroekonomske politike, poticanja razvoja, investicija i omogućavanja ulagačke klime, nezaposlenost u županiji s toliko ministara s Brača i saborskih zastupnika iz Splita i okolice porasla čak 10 posto!

“Lokalna uprava ne može popraviti taj trend, a bojim se da će biti još i gore”, komentirao je Kerumov zamjenik Jure Šundov porazne rezultate s Biroa. Ne može lokalna uprava, a izgleda ne mogu ni brojni ministri i narodni zastupnici. Pitanje je, dakle, tko može, ako oni ne mogu?

Svjetlo na kraju tunela još uvijek se ne vidi. Čini se kao da je tmina sve dublja. Podaci su egzaktni, a armiji nezaposlenih Dalmatinaca uskoro će se pridružiti prekobrojni škverani, radnici propalog Konstruktora… Političke elite i sve Vlade koje su vladale Hrvatskom do sad uspjele su tako ubiti sve što je preostalo iz doba socijalizma, a po posljednjim anketama birači su i dalje skloni velikim strankama SDP-u i HDZ-u, što je svakako slučaj za podrobniju i sveobuhvatniju multidisciplinarnu analizu.

 

Grize li koga duša zbog Splita i Dalmacije?

Najviše im se ipak dopada samozatajni don Ivan koji nudi molitvu, umjesto mjera i akcije. I on je dosljedno samozatajan pa 100 i nešto dana prije izbora i dalje ne zna hoće li se kandidirati ili neće. Od Grubišićeve odlučnosti i spremnosti da se uhvati u koštac s devijacijama hrvatskog društva pa tako i gorućom nezaposlenošću, nismo ništa čuli. Ali svejedno. On je i dalje najpoželjniji izbor birača u Splitu.

A oni će ubrzo dobiti dugoočekivani križ na Marjanu koji će ipak biti značajno manji od predviđenih 20 i nešto metara, ali sasvim dovoljan da don Ivan ispod njega povede misu za grad, nezaposlene, one koji će to tek postati…

Šteta samo što su mu uskratili da ispovijeda, baš bi bilo zanimljivo vidjeti grize li koga od naših političara što su Split i Dalmacija tako propali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...