Srbi gube izravnog predstavnika u Gradskom vijeću

Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić je u postupku prilagođavanja gradskog Statuta novim izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i Zakona o lokalnim izborima, predložio Gradskom vijeću i izmjenu odredbe o zastupljenosti nacionalnih manjina. Po tom prijedlogu, među 31 članom Gradskog vijeća neće biti jednog izravnog predstavnika srpske nacionalne manjine.

Po sadašnjoj odredbi članka 28. gradskog Statuta, utvrđeno je pravo srpske nacionalne manjine na jednog vijećnika, a u obrazloženju izmjene stoji citat članka 103. Zakona o lokalnim izborima po kojemu se zastupljenost nacionalnih manjina određuje sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, dok su za određivanje broja pripadnika nacionalne manjine u predstavničkom tijelu mjerodavni službeni rezultati popisa stanovništva.

Po rezultatima popisa stanovništva, Zadar ima 75.062 stanovnika, od čega je 2168 pripadnika srpske nacionalne manjine.

– Broj članova predstavničkog tijela iz reda pripadnika pojedine nacionalne manjine u ukupnom stanovništvu te jedinice pomnoži se s brojem članova predstavničkog tijela, a dobiveni broj zaokružuje se na cijeli broj bez decimalnog ostatka. Udio pripadnika srpske nacionalne manjine u stanovništvu grada Zadra iznosi 2,89 posto. Sukladno novom Zakonu, u statutima više nije potrebno utvrđivati zastupljenost nacionalne manjine, ali jedinica lokalne samouprave može, neovisno o udjelu pripadnika nacionalne manjine u predstavničkom tijelu, to pravo utvrditi Statutom. Slijedom navedenog, provodi se usklađenje Statuta, na način da se briše odredba Statuta Grada Zadra koja glasi: “Utvrđuje se da srpska nacionalna manjina ima pravo na jednog vijećnika iz reda svojih pripadnika”, stoji u obrazloženju Vrančićeva prijedloga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...