Srpski Telenor želi kupiti hrvatski Tele2

U Hrvatskoj bi uskoro moglo doći do jednog od najvažnijih preuzimanja ne samo ove godine nego i proteklog desetljeća. Večernji list ekskluzivno doznaje da su dva vrlo ugledna telekoma upravo u due dilligenceu, tj. dubinskom snimanju poslovanja Tele2 Hrvatska, trećeg po veličini mobilnog operatera u Hrvatskoj iza HT-a i Vipneta.

Navodno je jedan od ta dva ugledna telekoma veliki norveški Telenor te je vrlo izgledno da će preko svoje kompanije u Srbiji – Telenora Srbija – i preuzeti hrvatski Tele2, čiji je vlasnik istoimena švedska kompanija. Inače, u Švedskoj, koja je izrazito napredno i zasićeno tekomunikacijsko tržište, Telenor i Tele2 žestoki su konkurenti, ali u pojedinim poslovnim segmentima blisko surađuju. Due dilligence u Tele2 navodno je pri samom kraju te se preuzimanje, koje bi proveo Telenor Srbija, čini vjerojatnim.

S obzirom na to da će, prema svemu sudeći, doći do preuzimanja iz Srbije, to će biti dosad najveće preuzimanje neke hrvatske kompanije koju je provela kompanija sa sjedištem u Srbiji. Ako dođe do ovog preuzimanja, bit će to samo jedan od dokaza da se težište operacija velikih svjetskih kompanija počelo premještati iz Hrvatske prema našem istočnom susjedu.

Tele2 prisutan je u Hrvatskoj od 2005. godine, nudi usluge mobilne telefonije, prijenosa podataka, odnosno mobilnog interneta te je sada u 100-postotnom vlasništvu tvrtke Tele2 AB sa sjedištem u Stockholmu. Švedski Tele2 predstavlja se kao jedan od vodećih telekomunikacijskih operatera u Europi sa 32,3 milijuna korisnika u 11 europskih zemalja.

 

Rast prihoda

U 2012. godini prihodi švedskog Tele2 porasli su 7 posto, na 43,7 milijardi švedskih kruna, dok je EBITDA grupe pod pritiskom, smanjena je 2 posto, i to na 10,96 milijardi kruna. Prihodi pak Tele2 Hrvatska rasli su 6,5 posto, na 1,14 milijardi kuna. U Hrvatskoj u 2012. Tele2 je imao 754 tisuće korisnika, 6,2 posto više nego preklani. Hrvatski Tele2 prvi je put lani tijekom cijele godine ostvario pozitivan operativni novčani tijek.

Telenor grupa na svojoj stranici ističe da su jedan od vodećih svjetskih mobilnih operatora s oko 150 milijuna pretplatnika. Imaju operacije na 11 svjetskih tržišta, a kroz vlasništvo u ruskom VimpelComu na još 18 tržišta. U VimpelComu svojedobno je direktor bio i naš poznati menadžer Boris Nemšić. Telenor grupa zapošljava 31 tisuću ljudi i ima prihode od oko 101,7 milijardi norveških kruna. Jedan su od vodećih nordijskih providera usluga mobilne telefonije, broadbanda i TV usluga.

 

Uspjeh u Srbiji

Telenor Srbija pak ima impresivnih 3,2 milijuna korisnika i prihode od 10,678 milijardi dinara u 2012. godini. Bilježili su i poprilično snažan rast prihoda – 8,9 posto. U Srbiji su im glavni konkurenti MTS mobilna mreža Telekom Srbije te VIP, kao tamošnji najmlađi operator. Telenor je ušao na srpsko tržište tako što je kupio tvrtku Mobi 63 za impresivnih milijardu i pol eura. Inače, Telenor ima svoju kompaniju i u Crnoj Gori.

Moguće je da će transakcija vezana za hrvatski Tele2 također biti impresivna jer bi Telenoru osigurala ulogu balkanskog lidera. Čini se da je počela prava bitka za regiju, a u njoj uz vjerojatno novog velikog igrača u Hrvatskoj Telenora sudjeluju i Deutsche Telekom, vlasnik T-HT-a, i Telekom Austrija, vlasnik Vipa, i to putem hrvatskih tvrtki koje imaju ili pokušavaju ostvariti akvizicije u regiji. Iz hrvatskog Tele2 na pitanje o prodaji Telenoru i due dilligenceu odgovorili su nam da takve informacije ne komentiraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...