Što je eksplodiralo u Sjevernoj Koreji?

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda okuplja se na izvanrednoj sjednici nakon što se Sjeverna Koreja oglušila na upozorenja da ne provodi nuklearne pokuse. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je pokus kao ‘jasno i najozbiljnije kršenje’ UN-ovih rezolucija i kao ‘duboko destabilizirajuću’ provokaciju.

Riječ je o trećem i dosad najsnažnijem nukleranom pokusu u Sjevernoj Koreji. Američka geološka agencija zabilježila je seizmološke aktivnosti magnitude 5,1.

Stručnjaci međunarodne agencije za praćenje nuklearnih aktivnosti u Beču (CTBTO) kažu da je podzemna eksplozija bila dvostruko snažnija od one iz prošlog testa 2009. godine, unatoč tvrdnjama Pjongjanga da je korištena dvostruko manja i lakša nuklearna naprava.

Ukoliko je uistinu testiran takav uređaj, analitičari tvrde da bi to mogao biti korak naprijed u izgradnji bojeve glave koja je dovoljno malena za ugradnju u projektil.

I Južna Koreja tvrdi da je jačina seizmičkih aktivnosti nešto veća nego u dva prethodna sjevernokorejska pokusa, kada su testirane bombe od šest do sedam kilotona. Atomska bomba bačena na Hirošimu 1945. težila je 20 kilotona.

Objašnjavajući da je pokus odgovor na ‘neprijateljstvo’ SAD-a, sjevernokorejske vlasti poručile su da može uslijediti ‘još jača’ akcija. Pjongjang tvrdi da je nuklearni test bio čin samoobrane.

‘SAD i njegovi sljedbenici griješe ako računaju na to da će Sjeverna Koreja poštovati nerazumne rezolucije protiv sebe. Sjeverna Koreja nikada neće prihvatiti nikakve rezolucije. Ako EU iskreno želi mir i sigurnost na Korejskom poluotoku, onda prvo treba pozvati SAD da prekine neprijateljsku politiku prema Sjevernoj Koreji’, rekao je Jon Yong Ryong, prvi tajnik sjevernokorejske misije u Ženevi, koji sudjeluje na konferenciji o razoružavanju.

UN je pooštrio sankcije Sjevernoj Koreji nakon lansiranja projektila u prosincu, što je UN osudio kao zabranjeni pokus raketne tehnologije.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se iza zatvorenih vrata, kažu diplomati.

Američki predsjednik Barack Obama, koji će uskoro izložiti svoj Govor o stanju nacije, test je nazvao ‘krajnje provokativnim činom’, te pozvao na ‘hitru’ i ‘vjerodostojnu’ međunarodnu reakciju.

‘Opasnost koju predstavljaju aktivnosti Sjeverne Koreje opravdava daljnju brzu i vjerodostojnu akciju međunarodne zajednice. SAD će također nastaviti poduzimati korake potrebne da obrani sebe i svoje saveznike’, rekao je Obama.

Kina, ključni saveznik Sjeverne Koreje i članica Vijeća sigurnosti s pravom veta, pozvala je na razgovor sjevernokorejskog veleposlanika u Pekingu kako bi izrazila zabrinutost.

Šef diplomacije Yang Jiechi održao je bukvicu veleposlaniku Ji Jae Ryongu i izrazio ‘snažno nezadovoljstvo i čvrsto protivljenje’ pokusu, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Pokus su osudili i susjedi, Južna Koreja i Japan, dok je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov pozvao Sjevernu Koreju na obnovu pregovora o svom nuklearnom programu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...