Strah od državne mature, neznanje ili čista moda?

Ove godine nova generacija maturanata izlazi na državnu maturu i velik broj njih potražit će dodatnu pomoć i edukaciju u privatnim školama ili kod profesora kako bi se što bolje pripremili za ovaj, za njih najvažniji ispit u životu.

Iako je državna matura ispit cjelokupnog znanja koje maturanti steknu u školi i upravo bi ispunjavanje školskih obveza, odnosno praćenje nastave i učenje trebalo biti dovoljno za uspješno polaganje državne mature, mnogi se maturanti ipak odlučuju za često skupe tečajeve i pripreme za polaganje mature, piše Zadarski list.

 

Bez panike i paralelnog sustava

– Mislim da su redovno pohađanje nastave, nastavni planovi i praćenje na satu temelj da jedan gimnazijalac može položiti državnu maturu bez ikakvih dodatnih sati, priprema ili repeticija. Također u školi imamo mogućnost da se učenik može dogovoriti s profesorom i uzeti dodatne sate iz predmeta za koje je potrebno utvrditi gradivo, rekao je Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora. Dodao je da ne treba raditi paniku i stvarati paralelni sustav pored školskog.

– Ako se stvara paralelni sustav, onda se događa da dijete ne uči u školi već uči na repeticijama. Na takav način osiromašujemo obitelj, ne poštujemo sustav i ne uči se cijelu godinu već samo za maturu i to su problemi. Dijete mora doći u školu, izvršavati svoje obaveze i učiti i bez problema će položiti maturu, rekao je Šimičević.

Istaknuo je da je ovo treća godina mature i da djeca imaju sve informacije i na internetskim stranicama gdje mogu vidjeti primjere pitanja i zadataka tako da nema iznenađenja.

Šimičević je rekao da djeca trebaju izvršavati svoje obaveze i položit će maturu bez problema, a ako idu na repeticije, koje dodatno plaćaju, a ne uče nitko im ne jamči da će položiti sa 70 posto.

I Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića, dijeli isto mišljenje da su pripreme izvan škole nepotrebne.

– Repeticije su individualna stvar i mislim da je danas moderno da se učenici pripremaju izvan škole, za što mislim da je apsolutni materijalizam i nepotrebno jer ih škola u potpunosti pripremi za državnu maturu. Očito je to danas moderno i misle da ako plate da će i naučiti, kratko je dodao ravnatelj Vidaković.

 

Pripreme još traženije

Zadarski maturanti za maturu se mogu pripremati u dvije privatne škole. Langlia ih uglavnom sprema za ispite iz stranih jezika i to uglavnom engleski, te Acro – agencija intelektualnih usluga gdje ih pripremaju za kompletnu maturu. Pripreme za polaganje državne mature koštaju oko 3.000 kuna, ali ni ova cijena nije spriječila maturante da se prijave za taj tečaj.

– Acro ove godine priprema četvrtu generaciju za državnu maturu i s prvim turnusom krećemo u subotu 2. veljače. Svake godine imamo veliki broj zainteresiranih. Najviše maturanata bira tri obavezna predmeta, jer je cijena za kompletne pripreme povoljnija nego za pojedinačnu pripremu. Svakako, što god da zainteresirani odaberu ovdje će se maksimalno pripremiti, uz metodu AcroPass-brzo učenje i brzo pamćenje, rekla je Aida Bogdan, vlasnica Acro agencije, i dodala da je interes i veći negoli do sada jer su opterećenje učenika i gomila gradiva takvi da su pripreme sve traženije, što i ne čudi budući da su pripreme za državnu maturu u zemljama EU uobičajena stvar.

 

Teško nadoknaditi što nisu učili

Bogdan smatra da je matura ipak jednom u životu i postignuti rezultati trajno ostaju kao završetak jednog obrazovanja, preduvjeta za daljnje školovanje. Jednom kad se steknu zadovoljavajući rezultati, učenici su u poziciji da biraju fakultete, visoke škole, odnosno daljnje osposobljavanje i usavršavanje.

– Maturanti dolaze iz svih gimnazija i svih srednjih škola Zadarske županije. Imamo polaznike koji su završili srednjoškolsko obrazovanje kada državna matura nije bila obavezna pa su odabrali nas da im posložimo gradivo na jednostavan i brz način, bez praznog hoda i puno teorije. Već četiri godine imamo iste cijene i jamčimo vrhunske pripreme koje su rekapitulacija srednjoškolskog gradiva uz trik vježbe i test probe, rekla je Bogdan, dodajući da su maturanti mladi ljudi koji se nalaze u nezavidnoj ulozi. Moraju odlučiti kamo dalje, završiti srednju školu sa što boljim ocjenama, položiti maturu, i sve to da su i oni i roditelji zadovoljni, zaključila je Bogdan.

I Susan Shaw Manenica, vlasnica škole stranih jezika Langlia, kaže da se poslije Nove godine povećao interes maturanata za dodatno učenje engleskog jezika.

– Mi radimo samo pripreme iz engleskog jezika i oni učenici koji dođu uglavnom zaista trebaju našu pomoć, počevši od gramatike, preko pisanja do siromašnog vokabulara. Teško je nadoknaditi ono što nisu učili kroz četiri godine, rekla je Manenica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...