Sve dobre i loše strane crvenog mesa

Ponekad je crveno meso na listi dobrih namirnica, dok mnoge druge studije tvrde da nikako nije dobro za naš organizam.

S jedne strane, crveno meso nudi jasne prehrambene koristi jer je puno proteina i bogato hranjivim tvarima poput željeza, cinka i vitamina B12, ali je i prepuno zasićenih masnoća. Nutricionistica Jessica Girdwain istražila je pozitivne i negativne strane crvenog mesa i sve sažela za magazin Eating Well.

 

Crveno meso pomaže zdravlju srca

Znanstvenik Michael Roussell u jednom je istraživanju s 36 ljudi pronašao pozitivnu poveznicu između kolesterola i crvenog mesa. Ispitanici su nakon dijete u kojoj je dominiralo povrće, cjelovite žitarice i mahunarke počeli svakodnevno jesti govedinu i smanjili loš kolesterol za deset posto. Journal of Clinical Nutrition piše da su za to zaslužni trigliceridi koji pomažu izbaciti višak kolesterola iz krvi. Govedina sadrži dvije masti – stearinsku kiselinu (zasićene masti) i oleinsku kiselinu (mononezasićene masti). Ovo drugo također sadrži i maslinovo ulje i pomaže kod snižavanja kolesterola. No, istraživanje je otkrilo kako govedina sadrži i druge vrste zasićenih masti poput palmitinske kiseline i miristinske kiseline koje podižu kolesterol.

 

Opasnost od prerane smrti

Prošlogodišnje istraživanje na Harvardu otkrilo je da svakodnevna konzumacije jedne porcije crvenog mesa podiže rizik od prerane smrti za 13 posto. Jedete li svaki dan pečenu slaninu ili primjerice hrenovke ta je brojka 20 posto. Znanstvenici misle da bi to moglo biti zbog zasićenih masnoća i kolesterola te natrija i nitrata u obrađenom mesu.

 

Podiže raspoloženje

U jednoj australskoj studiji pokazalo se pak da žene koje svakodnevno konzumiraju 50 grama janjetine ili govedine imaju manju šansu za depresiju ili anksioznost u usporedbi s onima koje su dnevno jele manje od 25 grama tog istog mesa. Ističu da je razlog tome što se janjad u Australiji uzgaja na pašnjacima i njihovo meso ima više Omega-3 masnih kiselina. Voditeljica studije Felice Jacka, sa sveučilišta Deakin podsjeća da su Omega-3 masne kiseline dobre u borbi protiv depresije.

 

Povećan rizik od karcinoma

Spravljanje mesa na roštilju zdrav je način pripreme jer ne zahtijeva puno ulja i odanih masnoća, ali ipak ima veliku negativnu stranu. Meso pečeno na jako visokim temperaturama uzrokuje reakciju dviju kemikalija, heterocikličkih amina i policikličnih aromatskih ugljikovodika. Te kemikalije ubrzavaju rast stanica raka, a to se posebno odnosi na govedinu. Ako pečete meso na ovaj način u marinadu stavite ružmarin jer je jedna studija u časopisu The Journal of Food Science otkrio da ovaj začin smanjuje nastanak opasnih kemikalija za 60 posto.

Roussell zaključuje da konzumacija do 100 grama crvenog mesa na tjedan nije štetno jer će od te količine organizam imati koristi, posebno ako izbjegavate masne dijelove i jedete krto meso.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...