Tegra 4 Nexus Chromebook u proizvodnji

Uz stvarne Chromebookove koji se pojavljuju, svako malo stiže i poneka glasina vezana uz njih. Softpedijina nova glasina kaže kako je gotovo sigurno da je informacija o Chromebook Pixell prijenosniku lažna, no Google bi ipak mogao raditi na novom high-end uređaju, a to je po njima novi Chromebook prijenosnik kojeg će pokretati Nvidijin novi Tegra 4 procesor.

Obzirom da Samsung Chromebook već koristi jedan ARM procesor, ideja o Chromebooku sTegra 4 procesorom ne djeluje tako nerealno kao što bi djelovala prije nekoliko mjeseci.

Pored toga, Google u Nexusu 7 koristi Tegru 3, te postoje neke indicije da će iduća generacija Nexusa 7 koristiti Tegru 4, a to trebalo biti otkriveno u svibnju ove godine na Googleovom I/Odogađanju.

Tegra 4 također obećava da bi mogla biti snažnija od Samsung Exynosa 5 koji koristi Samsung Chromebook, što je dobra stvar, jer je Exynos 5 malo prespor za Chrome OS.

Softpedia kaže kako u ovom trenutku raspolaže informacijom pronađenom u izvornom kodu Chrome OS-a gdje se spominje Chrome uređaj s kodnim imenom “puppy”, te podrška za T1114 dalmore, što je kodno ime za Tegru 4, a što bi nas sve trebalo uputiti u zaključak da će se pojaviti Tegra 4 Chromebook.

Ovo bi također moglo imati smisla i na financijskom planu, jer se Chromebookovi prodaju dosta dobro, prije svega zbog cijena koje se kreću već od 249 dolara (1.391 kn) koliko košta Samsungov najjeftiniji Chromebook. Osim cijene, korisnicima se dopada i to što je prijenosnik tih jer nema potrebe za dodatnim hlađenjem pa tako ni ventilatora, uz što dolazi i vrlo mala potrošnja struje.

U svakom slučaju, prilično realno djeluje glasina da će idući Chromebook koristiti Tegru 4 koja obećava da će biti najbrži ARM SoC, barem u sljedećih nekoliko mjeseci.

Tko će proizvesti Tegra 4 Chromebook je već drugo pitanje. Google se oslanja na svoje partnere iz Samsunga, Acera, te odnedavno Lenova i HP-a, a novi Nexus Chromebookpokretan ovim SoC-om bi se možda mogao predstaviti također u svibnju uz bok novom Nexusu 7.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...