Tomašić: “Tražimo desetogodišnji moratorij na ćirilicu!”, Bauk: “U razumnom roku slijedi njeno uvođenje!”

Predsjednica HSP-a Ante Starčevića i saborska zastupnica Ruža Tomašić zatražila je od Vlade moratorij na primjenu dvojezičnosti u Vukovaru. Premijeru je poslala pisani zahtjev, no ne očekuje da će Vlada po njemu i postupiti.

Zahtjev Vladi Tomašić je obrazložila za Media servis rekavši da u Vukovaru još nije sve riješeno. “Puno toga je ostalo neriješeno, nedovršeno i tražimo moratorij na 10 godina zbog mirnijeg suživota građana”, ustvrdila je Tomašić.

Tomašić ne misli da će Vlada postupiti po zahtjevu.

“Ne očekujem zapravo ništa, očekujem da će uvesti ćirilicu, ali to je loš potez jer time se ne smiruju strasti u Vukovaru, samo će se produžiti antagonizam. U Vukovaru je još oko 400 nestalih, silovane žene 22 godine poslije još nisu dobile zadovoljštinu, pravda još nije zadovoljena. Nisu te osobe bile na sudu, te osobe slobodno šeću Vukovarom. Na onim mjestima gdje je bilo najviše stradanja bit će ćirilica, tako da ne vidim tu nikakvog načina za miran suživot”, kaže Tomašić.

Ministar uprave Arsen Bauk za Hrvatski je radio jutros kazao kako će se dvojezični natpisi za koje je mjerodavna država uvesti u razumnom roku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...