Trebamo li mijenjati isprave ulaskom u Europsku uniju?

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju zasigurno će donijeti brojne promjene, a pitanje koje zabrinjava mnoge ovih dana jest hoćemo li uskoro morati mijenjati i osobne dokumente.

Naime, s obzirom na to da je direktiva EU koja propisuje jedinstveni izgled vozačke dozvole za sve zemlje EU stupila na snagu prije nekoliko dana, točnije 19. siječnja ove godine, mnoge zanima postoje li propisi koji određuju i novi izgled osobnih iskaznica i putovnica.

 

Osobna iskaznica

”Pitanja vezana uz osobne iskaznice uređuju nacionalna zakonodavstva svake zemlje članice, tako da ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju ne uvjetuje izdavanje novih osobnih iskaznica za hrvatske državljane”, poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Osim osobnih iskaznica koje se izdaju od 1. siječnja 2003. godine, u opticaju je i određeni broj osobnih iskaznica izdanih s rokom važenja trajno osobama starijim od 65 godina. ”Građani koji imaju te osobne iskaznice ne moraju ih mijenjati”, kažu u MUP-u, ali dodaju kako ”od dana stupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te osobne iskaznice građani ne mogu koristiti kao putne isprave za prelazak državne granice jer ne odgovaraju sadašnjim međunarodnim standardima zaštite”.

To znači da ukoliko nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji želite i dalje s osobnom iskaznicom izdanom prije 1. siječnja 2003. godine ući na teritorij zemalja koje to dozvoljavaju, a zbog viših troškova izdavanja ne želite izraditi putovnicu, morat ćete svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom.

 

Putovnica

Što se tiče eventualnih izrada novih putovnica, iz MUP-a poručuju kako niti tu nema velikih promjena.

”Putovnice koje se u Hrvatskoj izdaju od 29. lipnja 2009. godine u skladu su s međunarodnim propisima kojima su regulirani standardi zaštite i biometrija u putnim dokumentima izdanima od strane zemalja članica Europske unije te se stoga neće morati mijenjati”, tvrde te podsjećaju kako stare putne isprave vrijede do isteka roka na koji su izdane.

 

Vozačka dozvola

Već smo spomenuli kako su sve zemlje Europske unije započele izdavati nove unificirane vozačke dozvole koje izgledaju poput kreditnih kartica, a Hrvatska ih planira početi izdavati 1. srpnja, danom ulaska u punopravno članstvo EU.

”Nova europska vozačka dozvola smanjit će mogućnost krivotvorenja, a također će stati na kraj praksi nekih vozača kojima je dozvola oduzeta u jednoj zemlji pa odlaze polagati ispit i izraditi dozvolu u drugu zemlju članicu EU”, kažu u Europskoj komisiji, donosi Večernji list. Ipak, to ne znači da morate odmah izraditi novu vozačku dozvolu već, kako tvrde u MUP-u, direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisuje obvezu zamjene do 19. siječnja 2033. godine.

Sve zemlje EU moći će izdavati samo dozvole koje vrijede 10 ili 15 godina, a za profesionalne vozače samo 5 godina. Kod svakog produljenja, profesionalni vozači morat će ići na liječnički pregled.

 

Registarske pločice i vozila

Uz promjene oko vozačkih dozvola, razmatraju se i rješenja oko uvođenja novih registarskih pločica u Hrvatskoj, međutim iz MUP-a poručuju kako odluka o tome još nije donesena.

”Uredbom Vijeća (EZ) o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Europske unije, propisan je izgled razlikovnog znaka države članice (europski logo) u koji se upisuje međunarodna oznaka države”, tvrde te dodaju kako se uredba primjenjuje na vozila registrirana u državama članicama koja prometuju unutar Europske unije i propisuje obvezu država članica da priznaju razlikovni znak istaknut na krajnjem lijevom rubu registarske pločice.

”Ukoliko vozilo na registarskoj pločici ima europski logo s međunarodnom oznakom države, ne mora biti označeno naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države po Bečkoj konvenciji o prometu na cestama.” Ta Uredba ne propisuje obvezu uvođenja razlikovnog znaka na registarskoj pločici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...