Trećina hrvatskih radnika radi na crno!

Rad na crno u porastu je u svim zemljama jugoistočne Europe, pokazalo je najnovije istraživanje Međunarodne organizacije za rad (International Labour Organization – ILO).

Visoko učešće neregularnog zapošljavanja u ukupnom broju zaposlenih, prema podacima ILO-a, i dalje je jedan od glavnih izazova regionalnog tržišta rada, javlja reporter agencije Anadolija.

U izvještaju nazvanom “Globalni trendovi zapošljavanja u 2013.godini” navodi se kako je broj radnika na crno povećan u svim zemljama regije, a najviše u Hrvatskoj, Albaniji i na Kosovu.

 

U Hrvatskoj 33 posto zaposlenih na crno

“Usprkos kontinuiranom poboljšanju glavnih pokazatelja tržišta rada, široko rasprostranjeno i sve više prisutno neregularno zapošljavanje ukazuje na to da se kvaliteta zapošljavanja pogoršao”, stoji u izvještaju Međunarodne organizacije za rad.

Učešće neregularne u ukupnoj zaposlenosti u Albaniji i na Kosovu je od 2000. do 2010. godine sa 30 poraslo na 35 posto, dok je u Hrvatskoj zabilježen porast sa 31 na 33 posto. U ostalim zemljama regije, učešće rada na crno u ukupnoj zaposlenosti je, usprkos porastu, ipak na nižem nivou nego u Hrvatskoj, Albaniji i na Kosovu. Tako je u Crnoj Gori i Srbiji zabilježen porast broja radnika na crno sa 17 na 19 posto, u Makedoniji sa 20 na 21 posto, dok je u Bosni i Hercegovini taj procenat sa 20 porastao na 23 posto.

 

U regiji 4,6 posto siromašnih radnika

Izvještaj “Globalni trendovi zapošljavanja u 2013. godini” otkriva da je potrošačka klasa u regiji jugoistočne Europe u porastu i da je između 1999. i 2012. godine, broj radnika koji žive u domaćinstvima u kojima se dnevno potroši više od četiri dolara po članu porodice, porastao za 25 posto.

Trenutno, 4.6 posto radnika u regiji pripada kategoriji ekstremno i umjereno siromašnih, jer žive u domaćinstvima u kojima se po članu porodice dnevno troši manje od dva dolara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...