U 2013. u Zadru se očekuje dvostruko više cruiserskih gostiju nego lani

Županijska Lučka uprava u Zadru ne miruje niti tijekom zimskih mjeseci. U tijeku je priprema za turističku sezonu, a u najavi je već dvadesetak ticanja za 2014. godinu.

– U 2013. očekujemo veliko povećanje prometa. Prošle godine smo imali oko 21 tisuću putnika s cruisera, ove godine očekujemo oko 45 tisuća putnika, dok u 2014. prema najavama očekujemo 55 do 60 tisuća putnika. Prvi veći cruiser ove godine dolazi u 2. travnja (Costa Allegra). On otvara sezonu velikih cruisera. Imamo dva ticanja u travnju, 11 ticanja u svibnju. To je sveukupno 86 dana, 60 velikih brodova i 34 broda u home-portu, otprilike 60 ticanja i oko 45 tisuća putnika, kaže Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar.

Veliki vjetar u leđa zadarskoj Lučkoj upravi i zadarskom turizmu zasigurno je nedavno priznanje National Geographic Travelera koji je u svom najnovijem broju za veljaču i ožujak uvrstio Zadar u šest najboljih malih luka Europe.

Pored Zadra, među šest najboljih europskih luka koje treba posjetiti ove godine, ovaj ugledni turistički časopis preporučuje one u norveškom gradu Alesundu, zatim luke u estonskom Tallinnu, poljskom Gdansku, francuskom Ajacciou i malteškoj Valletti.

Iako je bilo dosta rasprave u javnosti vezano za to da od cruiserskog turizma Hrvatska ima više štete nego koristi u ekološkom smislu, materijalna korist od ovog vida turizma je golema. Zanimljivo je da je gotovo nemoguće dobiti precizan podatak koliko  država ukupno zaradi od jednog prosječno velikog crisera. Treba, naime, izračunati disbursement broda, ukupnu potrošnju gosta, potrošnju posade, multiplikativni efekt. Pored toga, tu su i troškovi opskrbe broda, priveza, svjetlarine, vode, odvoza smeća, usluge pilotaže, zdravstvene usluge. Plaćaju se pristojbe agentu, carini, policiji. Od svega toga ide porez državi.

Primjerice, od jednog cruisera veličine 203 metra s 1600 putnika, samo od pristojbi koje se plate nadležnoj lučkoj upravi, zaradi se oko 4 tisuće eura, no dobit je mnogostruko viša, i deset puta viša, smatraju upućeni. Onih često spominjanih 20 eura potrošnje gosta, samo je dio u dibursementu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...