U Nigeriji oteto sedmero stranaca

Nigerijska islamistička skupina Ansaru preuzela je jučer odgovornost za otmicu sedmero stranaca, zaposlenika libanonske građevinske tvrtke Setraco, proteklog vikenda, što je najveća otmica dosad na sjeveru Nigerije.

Otmice su se dogodile u noći na nedjelju u Jama’areu, oko 200 km od Bauchija, prijestolnice istoimene države na sjeveru Nigerije, gdje su napadi islamističkih skupina česti, ali su se otmice rijetko kad događale.

Ansaru smatraju razmjerno novom skupinom koja se naglo širi otkako je preuzela odgovornost za otmicu francuskog državljanina u prosincu 2012. Neki misle da je ta skupina izravno povezana s ekstremističkom sektom Boko Haram u čijim su napadima od 2009. poginule stotine ljudi na sjeveru i u središtu zemlje.

U priopćenju poslanom elektroničkom poštom nekolicini novinara, Ansaru ističe da drži sedam talaca, među kojima su Libanonci i njihovi europski kolege koji rade za Setraco.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan objavio je priopćenje u kojemu traži od stranaca da nastave normalno raditi u zemlji i obećava svesrdnu potporu borbi sa svim oblicima terorizma. Skupina kaže da je otmicu izvela zbog prijestupa i zločina koje su europske zemlje počinile prema Alahovoj vjeri na više mjesta u Afganistanu i u Maliju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...