U Pagu ponovno zabilježen pad nezaposlenosti

Na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar krajem siječnja 2013. godine bilo je evidentirano 12.809 nezaposlenih osoba. U odnosu na stanje krajem prošlog mjeseca to je povećanje za 3,69%, dok je u odnosu na siječanj 2012. povećanje za 8,30%.

Promatrajući udio nezaposlenih po ispostavama, u Zadru su zastupljeni 70,19%, zatim u Benkovcu 7,28%; Biogradu n/M 8,35%, Obrovcu 5,55%, Pagu 2,23% i Gračacu 6,40% posto. U odnosu na stanje krajem prethodnog mjeseca porast nezaposlenih je zabilježen u ispostavama i to za sljedeće postotke: Benkovac za 2,64, Biogradu n/M 5,42, Obrovac 4,71, Zadar 3,11, te Gračac 10,51. U Pagu je ponovno zabilježeno smanjenje stope nezaposlenosti i to za 1,38%. Alarmantan je podatak da je čak 27,2% nezaposlenih u dobi od 20 do 30 godina te da je visokoobrazovanih osoba koje preko Zavoda traže posao 13,61%, piše Zadarski list.

Neumoljiva statistika otkriva da se zadržavaju negativni trendovi u kretanju zaposlenosti na području Zadarske županije što je odraz lošeg stanja u gospodarstvu. Novoprijavljenih u siječnju bilo je čak 1.335 što je povećanje za gotovo dvadeset posto u odnosu na mjesec ranije. Od tog broja 942 osobe su došle direktno iz radnog odnosa. U praktičnom smislu to znači 942 nove osobe koje su dobile otkaz, koje neće sada sudjelovati u povećanju državnog i lokalnog proračuna i koji trebaju primati sredstva iz tih izvora da osiguraju golu egzistenciju sebi i obiteljima. Paralelno s time pada im i kupovna moć, a sve će se to postupno odraziti na ukupni državni proračun koji se najviše financira iz PDV-a.

Razloga za optimizam ne donosi ni nadolazeća turistička sezona. Istina jest da raste potražnja za sezonskom radnom snagom. Broj traženih radnika na web stranici burze rada Zavoda za zapošljavanje u Zadarskoj županiji u desetak dana povećao se za pedeset posto. Statistika će pokazati kako u ožujku dolazi do pada broja nezaposlenih osoba. Ipak te brojke treba gledati iz perspektive u kojoj se sada nalazimo. Žalosna činjenica jest da je to perspektiva s dna rupe, a ne s njenog vrha. Za izlazak prema vrhu trebat će daleko veći učinci u gospodarstvu od onih koje proizvodi turizam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...