U Rijeci predstavljen “Pag – srednjovjekovni grad”

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag i Gradske knjižnice Rijeka u Rijeci je otvorena izložba fotografija o projektu „ Pag-srednjovjekovni grad”. U sklopu izložbe održano je predstavljanje srednjovjekovnih programa koji će se održati tijekom ljeta 2013. godine. U programu su sudjelovali članovi grupe „Paška alka” koji su nosili srednjovjekovne odore pučanki, pučana, plemkinja, plemića, gradske straže, gradskog vijećnika i paškog alkara. Mario Fabijanić, odjeven u odoru gradskog vijećnika, pročitao je proslov Statuta Paške općine iz 1443. godine, a o projektu su govorili predstavnici Gradske knjižnice Rijeka i Centra za kulturu i informacije Pag.

„Na izložbi smo prikazali što smo do sada napravili, a fotografije su i dobra najava programa koje pripremamo za ljeto 2013. To su prije svega „Paški- srednjovjekovni sajam” i turnir u srednjovjekovnim igrama koji će se održati tijekom srpnja i kolovoza” , rekla je voditeljica organizacije programa u Centru za kulturu i informacije Pag Ivana Portada.

Izložbu je otvorila Andreja Silić Šonja iz Gradske knjižnice Rijeka koja je izrazila zadovoljstvo velikim interesom Riječana za izložbu fotografija i projekt. „Drago nam je što je upravo Narodna čitaonica na Korzu izabrana za prvi izložbeni prostor u kojem su izvan Paga izložene fotografije o projektu „Pag -srednjovjekovni grad”, rekla je Andreja Silić Šonja.

Posjetiteljima su podijeljeni promidžbeni materijali, te baškotini, bijela kava i pandešpanj, vrsta srednjovjekovnog kolača kojeg rade benediktinke iz Benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu.

Projekt „Pag-srednjovjekovni grad” prikazuje Pag kao grad s dugom i bogatom poviješću. Organizator i nositelj projekta je Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj Grad Pag. Projekt „Pag-srednjovjekovni grad”realizira se kroz tri faze. U sklopu prvog dijela projekta su izrađene srednjevjekovne odore, okupljena je grupa „Paška alka”, održani su programi „Paška srednjovjekovna tržnica” i „Paški srednjovjekovni sajam”, te turnir u streličarstvu. Programi su prvi puta izvedeni prošlog ljeta, a pogledalo ih je oko deset tisuća turista.U drugom dijelu projekta obnavljaju se srednjovjekovne igre i srednjovjekovna jela, te je okupljena grupa za izvođenje renesansnog plesa. Srednjovjekovne igre, jela i renesansni ples postat će dio programa „Paški srednjovjekovni sajam” koji će se održati u srpnju i kolovozu 2013. godine. Za vrijeme „Paškog srednjovjekovnog sajma” održat će se i veliki turnir u srednjovjekovnim igrama kojeg će voditi grupa „Paška alka”.

U trećem dijelu projekta „Pag-srednjovjekovni grad” obnovit će se Paška alka. Tjedan dana prije Paške alke održat će se Paški srednjovjekovni sajam, turnir u streličarstvu i turnir u srednjovjekovnim igrama.

Izložba se može pogledati u Narodnoj čitaonici na Korzu do 16.veljače.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...