U sanaciju prvo idu državne bolnice, pa tek onda županijske

Sve državne  bolnice koje imaju dug stariji  od 60 dana ići će u sanaciju, a  sadašnje će ravnatelje zamijeniti sanacijski upravitelji i  vijeća, doznaje se u Ministarstvu zdravlja. Kliničke bolničke ustanove, čiji je vlasnik  država, neće biti izuzete od  principa koji se primjenjuje  na županijske bolnice, naravno uz uvjet da županija od  države zatraži sanaciju.

Prema nedavnoj izjavi ministra zdravlja Rajka Ostojića, sukladno akcijskom planu prvo se kreće sa sanacijom  kliničkih bolnica, a tek onda  će doći na red bolnice i druge  ustanove u vlasništvu županija. Koje će kliničke bolnice  ući u program sanacije još  nije izvjesno, jer će se dugovi  svake pojedine bolnice znati  tek nakon što one ministarstvu dostave završne račune.  U slučaju da rokovi plaćanja  budu dulji od dva mjeseca,  ravnatelja takve ustanove  očekuje smjena, a bolnicom  će upravljati sanacijsko vijeće koje donosi prijedlog  programa sanacije i odgovara  za rad bolnice u vrijeme sanacije.

Ministarstvo zdravlja dosad je primilo 24 odluke za  provođenje sanacije iz 13  županija, među kojima je i  ona Zadarske županije za  Opću bolnicu Zadar. Temeljem odluka županijskih  skupština, ministarstvo će,  nakon što utvrdi da je poziv  na sanaciju opravdan, predložiti Vladi donošenje odluke o sanaciji. Ako pak utvrdi  da poziv za sanaciju nije  opravdan, ministarstvo zdravlja predložit će Vladi da odbije sanaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...