Učenici OŠ Biograd u Sloveniji skijali i učili

Učenici sedmog razreda Osnovne škole Biograd vratili su se prošli tjedan (u nedjelju) sa četverodnevnog izleta iz Slovenije. U projektu je sudjelovao 61 učenik koji su, u pratnji četvero profesora, posjetili osnovnu školu prijateljskog grada Radlje ob Dravi u Sloveniji. Posjet je trajao četiri dana, od 14. do 17. veljače 2013. U Sloveniji su posjetili svoje kolege u sklopu međunarodnog projekta razmjene učenika sa slovenskom Osnovnom školom Radlje ob Dravi u pratnji profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja Danijela Torbarine, profesorice kemije Anđelke Šarić, profesorice engleskog Nedjeljke Nakić i stručne suradnice psihologinje Danice Dominis.

Njihovi domaćini u Sloveniji bili su gradonačelnik grada Radlje ob Dravi Alan Bukovnik, zamjenik gradonačelnika Robert Potnik, ravnatelj Damjan Osrajnik, voditelj sportskih aktivnosti Gregor Likar i učenici osmih razreda (vršnjaci učenika sedmih razreda hrvatskog obrazovnog sustava). Boravak je bio organiziran i isplaniran u svim segmentima boravka, a domaćini su bili iznimno gostoljubivi i srdačni.

Osim upoznavanja nove kulture i učenja, Biograđani su se odlično zabavili na skijalištu Ribnica na Pohorju. Većini biogradske djece ovo je bilo prvi put na skijama i svi redom su oduševljeni. Domaćini su im osigurali svu potrebnu opremu – pancerice i skije, te pomoć instruktora skijanja i pratnju na skijalištu. Naime, u Sloveniji je u sklopu tjelesnog odgoja obavezno učenje skijanja i plivanja, te oni svu potrebnu opremu imaju u svojim školama, koju su za ovu priliku posudili svojim prijateljima iz Biograda.

Bilo nam je prezanimljivo! Skijali smo se i grudali, a posebno mi se svidjelo kad smo šetali po gradu, kazao je učenik Ivan Eškinja.

Osim skijanja, učenici su imali i terensku nastavu iz geografije i povijesti te su im domaćini ukratko predstavili svoje mjesto, njegovu povijest i geografska obilježja, te kulturu. Također su imali organizirane aktivnosti u dvorani, poput nogometne utakmice, zumbe, penjanja po umjetnoj stijeni i slično. Posjet slovenskoj školi iskoristili su kao priliku za druženje s vršnjacima, ali i da nauče slovenski jezik te poboljšaju komunikaciju na engleskom jeziku.

Ovo je bio prvi ovakav posjet, a u kontaktu ravnatelja nakon povratka dogovoren je uzvratni posjet u Biogradu na Moru. Slovenski učenici i profesori zajedno sa svojim ravnateljem boravit će u Biogradu na Moru od 30.05. do 02.06. 2013. godine “Naravno najatraktivnije im je more i sunce, a pored aktivnosti u moru upoznat ćemo ih sa znamenitostima kraljevskog grada Biograda te organizirati izlet na jednu od brojnih atraktivnih lokacija u okolici.”, kazao je ravnatelj OŠ Biograd Jordanko Miloš te dodao kako je njihov posjet Sloveniji izazvao oduševljenje kako kod učenika tako i kod njihovih roditelja.

Bili smo izvanredno prihvaćeni, kao da se znamo otprije. Mislim da ćemo ovaj posjet Sloveniji pamtiti do kraja života. Meni je kao ravnatelju iznimno drago zbog ostvarenog kontakta i želimo nastaviti ovu uspješnu suradnju, kazao je ravnatelj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...