Uprava EVN: Nikom nismo plaćali proviziju, niti smo bili predmet policijske istrage!

Uprava tvrtke EVN po prvi se put u punom sastavu okupila u Hrvatskoj. Razlog je bila konferencija za novinare u hotelu Kolovare na kojoj je predstavljen novi direktor Werner Casangrade, a predstavnici ove tvrtke zadužene za plinifikaciju na području Zadarske županije i šire osvrnuli su se i na novinske napise uvjeravajući da ova austrijska tvrtka nikad nije bila predmet policijske istrage.

Informaciju da policija navodno provodi istragu o plinifikaciji saznali smo iz medija. Policija, niti bilo koje državno tijelo, nisu kontaktirali EVN. Poslujemo u skladu sa svojim ugovorenim obavezama i hrvatskim propisima. U slučaju potrebe, surađivat ćemo sa svim nadležnim tijelima, istaknuo je Gottfried Reisenauer, drugi član Uprave. Dodao je kako bivša direktorica Evelyn Panis nije smijenjena radi navedenog razloga već da se vratila u središnjicu te tvrtke u sklopu “standardne rotacije višeg menadžmenta”.

Casangrade je istaknuo da je politika AVN-a “win-win” strategija u kojoj svi dobivaju: država, lokalna sredina i kupci.

– Jasni su vam rezultati studija i istraživanja, jer u protivnom danas ne bi bili ovdje. Odgovorni smo prema svojim dioničarima. Prije ulaska u ovako velike projekte prethodno moramo istražiti aspekte isplativosti kao i političke aspekte sredine u koju dolazimo i spremni smo ostati u regiji dugo vremena, rekao je Casangrade.

Između ostalog, rečeno je kako je i sama država učinila puno po pitanju podrške ovom projektu. Prethodno je izgrađena sva potrebna infrastruktura kao preduvjet za uvođenje plina kao jeftinog i ekološki prihvatljivog energenta. Predstavnici Uprave ovom su se prilikom zahvalili i zadarskim gradskim i županijskim vlastima rekavši kako realizacija ovakvog projekta ne bi bila moguća bez njihove potpore.

Odgovarajući na pitanja novinara vezano za mali broj plinskih priključaka (svega 150), nadovezujući se na podatak da na plinsku mrežu nije priključena niti jedna javna ustanova, iz Uprave su odgovorili kako ih to ne zabrinjava obzirom da imaju dugoročnu strategiju od 30 godina tijekom kojih očekuju da će ostvariti zadani cilj od preko 20 tisuća priključaka na zadarskom području.  

Također se moglo čuti da je dosad na zadarskom području uloženo 3,5 milijuna eura u 30 kilometara mreže uključujući stanicu da će tijekom sljedećih nekoliko godina uložiti još 20 milijuna eura.

Cijena kućnog priključka je 5.500 kuna, s time da treba platiti i plinomjer 1.500 kuna. Cijena uključuje i održavanje. Kako definira HERA, cijena plina za kućanstva je 3,91 kuna po metru kubičnom (PDV uključen). Fiksna naknada iznosi 20,63 kuna mjesečno. Ukupan iznos koji uključuje PDV bit će 294,50 kuna.

Za dodatna pitanja zainteresirani kupci mogu posjetiti web stranicu EVN-a ili kontaktirati Službu za korisnike EVN Zadar. Napomenuto je kako će cijena priključka biti gotovo ista u svim hrvatskim gradovima.

Na novinarsko pitanje upućeno Upravi: “Obzirom da se radi o višemilijunskom projektu, jeste li imali praksu davanje provizije?”, iz Uprave su odgovorili kratko i jasno: “Ne!” Također su odbacili svaku mogućnost da računaju na projekt plinske termoelektrane u Obrovcu rekavši da je to izvan njihovog koncesijskog područja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...