USKOK: Izvidi povodom kaznene prijave protiv Zagrebačke banke zbog ratnog profiterstva su u tijeku!

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provodi izvide o najvećoj i najmisterioznijoj od svih hrvatskih privatizacija – onoj Zagrebačke banke d.d.

U tajništvu ŽDO Zagreb potvrdili su nam da su u tijeku izvidi povodom kaznene prijave za ratno profiterstvo koju je protiv uprave ZABE podigla Udruga dioničara Geotehnike d.d. zbog, kako se navodi u prijavi, “nezakonitog prisvajanja 22.275 dionica Zagrebačke banke d.d. koje su bile u vlasništvu Geotehnike d.d. Zagreb.”

Geotehnika, inače, spada u krug nekoliko hrvatskih poduzeća osnivača Zagrebačke banke.

Prvu kaznenu prijavu protiv uprave ZABE, Udruga dioničara Geotehnike d.d. podnijela je još 2002.godine, posljednju prošle godine. Upravo temeljem te posljednje, provode se izvidi.

 

Geotehnika oštećena za više od 20 milijuna kuna?

U njoj se spominju jedan aktualni i dva bivša visoka dužnosnika ZABE od kojih je jedan istovremeno član uprave ZABE i Nadzornog odbora Geotehnike d.d. Zagreb. “Zagrebačka banka godine 1994. nezakonito prisvaja 22.275 dionica koje su do tada imale vrijednost od 3.182.206 DEM, a koje ZABA “kupuje” za 852.831 DEM, i to na način da “zatvara” neke obveze prema sudanskim kreditima koje je financirala Jugoslavenska investiciona banka, a vođeni su u Zagrebačkoj banci. Procedura otkupa je nezakonita i nevažeća jer ne postoji zakonom propisan dokument o kupnji i prijenosu dionica koje je Geotehnika d.d. kupila uplatom gotovine.”

Udruga dioničara Geotehnike d.d. u prijavi tvrdi da je uprava ZABE, navodno, oštetila Geotehniku d.d. za više od 20 milijuna kuna, odnosno za iznos kojim se Geotehnika prije rata kreditno zadužila kod Jugoslavenske investicijske banke kako bi financirala građevinske projekte koji su se tijekom osamdesetih izvodili u Sudanu, a koje je trebala vraćati putem tzv. Pamučnog aranžmana potpisanog od strane Sudanske vlade i tekstilne industrije Jugoslavije.

Raspadom bivše države prestaje važenje “Pamučnog aranžmana” i sudanska država ostala je dužna Geotehnici d.d. iznos od 45 milijuna USD. Udruga dioničara Geotehnike napominje da su na sastanku u Kartumu 1998. predstavnici Hrvatske vlade, vlade Sudana i Geotehnike d.d. potpisali Protokol o dugu i utvrđivanju dinamike naplate duga. No, to je potraživanje, tvrde u udruzi dioničara Geotehnike, nezakonito prisvojila ZABA pretvorivši ga u protuvrijednost svojih dionica u Geotehnici. “Nalog o prijenosu našeg potraživanja i pretvaranju u dionice ZABE napisan je na običnom papiriću, i iscrtan olovkom, kao da se radi o šalabahteru.”, kaže Dragomir Milovanović za Index. Podsjeća i da je u ime udruge dioničara u nekoliko navrata podizao kaznene prijave protiv uprave i NO Geotehnike koji su to dopustili.

 

Neke prijave već dobile sudski epilog

“Mora se naglasiti da su sve naše prijave DORH-u odbijene i pored toga što je Hrvatskoj nanesena ogromna šteta u razdoblju rata, jer je Geotehnika d.d. bila 88 posto u vlasništvu države”, tvrdi Dragomir Milovanović, koji je u siječnju ove godine dao svoj iskaz pred ŽDO u Zagrebu.

No, neke prijave Udruge dioničara Geotehnike d.d. ipak su dobile sudski epilog. U listopadu prošle godine Županijski sud u Zagrebu zbog zloporabe položaja i ovlasti osudio je bivše članove NO Geotehnike, Danijela Ivina (inače bivšeg predsjednika HHO-a) i Željka Dobranovića, umirovljenog brigadnog generala HV-a i bivšeg predstojnika ureda Stjepana Mesića. Prema prijavi dioničara Geotehnika Dobranović se teretio da je poticao Ivina koji je jedno vrijeme bio predsjednik NO Geotehnika da mu ispod tržišne cijene proda stan od 83 kvadrata u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu.

Iz Ureda za odnose s javnošću Zagrebačke banke d.d.,gdje smo prošlog tjedna poslali upite u vezi sa slučajem Geotehnike d.d., još uvijek nismo dobili odgovor. No, oni su već u nekoliko navrata demantirali optužbe Udruge dioničara Geotehnike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...