Vandali porazbijali pola grada, a policija traži – pivce!

Zadarska policija pronašla je učinkovit način kako se obračunati s vandalizmom vikendom na Poluotoku – jednostavno, prave se da ga nema!
Prema izvješćima Policijske uprave zadarske, u noći između subote i nedjelje nije bilo razbijanja boca ispod bivše Tehničke škole, pri čemu je, sudeći po tragovima na nogostupu, razbijeno i jedno automobilsko vjetrobransko staklo nakon čega je vlasnik odvezao vozilo, valjda u sigurniju zonu.
Noć prije, prema policijskom izvješću, nije se omladina mlatila ispred Studentskog kluba u Domu hrvatske mladeži. Iako je bilo razbijenih glava, iako je pozvana Hitna pomoć koja je sanirala ozljede na mjestu događaja kao da se radi o mobilnoj ratnoj kirurgiji, iako su policijski djelatnici čak i privodili neke osobe, a očevici posvjedočili da se radilo o zaštitarima koji su posjetitelje koncerta u Studentskom klubu disciplinirali udaranjem teleskopskim palicama po glavama, nitko o tome nije imao pojma u subotu ujutro.

Barem ne dežurna operativa Policije koja je te dramatične događaje odlučila prešutjeti. Kao i oštećenja tuđe stvari, kako bi se mogla okarakterizirati „mala šala“ vandala koji su te iste noći zgrabili dva stola sa štekata jednog ugostiteljskog objekta kod Četiri kantuna, pa ih nosili na leđima sve do Gradskog mosta odakle su ih bacili – ravno u more.

– Uspio sam improviziranom kukom izvući jedan stol, a drugi je bačen ispod sredine mosta, pa ga nismo uspjeli uočiti na dnu. Trebalo je volje i snage za ovo napraviti. Uzeti stol pa ga nositi nekoliko stotina metara, te ga baciti u more. Pri tom ih očigledno nitko u tome nije „ometao“, iako sve to sigurno nije obavljeno u tišini, već uz veliku buku i galamu. Grad vikendima izgleda kao Belfast, ali za to očigledno nikoga nije briga – ispričao nam je čovjek koji je u subotu ujutro vadio stolove iz uvale Jazine.

Čak su i izvješća vatrogasaca, u kojima su se od četiri događaja tri odnosila na zapaljene kontejnere, sugerirala da nešto vikendima ipak nije u redu i da nam mladost – kvragu recimo to naglas – razbija i pali po gradu! Je li zbog bunta i nezadovoljstva ili zbog obijesti, mladalačkih ludosti uvijek je bilo i bit će, ali policija je ta koja bi trebala obuzdavati višak energije i djelovati preventivno, što je puno bolje nego represivno, odnosno stvoriti uvjete sigurnosti kojih očigledno nema. I činiti to barem onoliko revno koliko se svakodnevno kod Pegle pregledavaju vozila (i kažnjavaju vozači za najmanje propuste).

Vandalizam nam eto buja vikendima na Poluotoku, a stvar se rješava tako da se jednostavno – prešuti. Ali zato krađa bakrenog kabla, pa čak i pet pivaca u Bibinjama, u izvješćima naše policije postaje predmet istrage od vrhunske važnosti. Nadamo se da će pronaći pivce i da su dobro i zdravo. Zbilja, da čovjek pukne od smijeha. Ili od – vandala!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...