Vatikan oštro kritizirao medije zbog tekstova o Papi: “U svemu vidite samo seks, skandale i korupciju!”

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi oštro je danas kritizirao medijske izvještaje o navodnim razlozima zbog kojih je papa Benedikt XVI. podnio ostavku, tvrdeći da pojedini mediji pokušavaju profitirati kroz tračeve i linč usmjeren prema Katoličkoj crkvi.

Podsjetimo, Papina ostavka na snagu stupa u četvrtak, 28. veljače, a u posljednjih su se nekoliko dana u talijanskim medijima pojavila nagađanja da je Papa odluku o ostavci donio zbog izvještaja koji otkriva brojne intrige, seks skandale i korupciju u Vatikanu.

“Svi oni kojima su pred očima samo seks, novac i moć ne vide dalje od toga i cijeli svijet promatraju unutar tih parametara, pa tako i Katoličku crkvu”, kazao je Lombardi.

Podsjetimo, talijanski dnevnik La Repubblica objavio je prije nekoliko dana prvi u nizu tekstu s naslovom “Seks i karijera, ucjene u Vatikanu razlog odustajanja Benedikta XVI.”. Naime, članci se bave seks skandalom, krađom i razvratom unutar zidova Vatikana kojeg su istraživali 89-godišnji kardinal Jozef Tomko, 83.godišnji kardinal Julian Herranz i 83-godišnji kardinal Salvatore de Giorgi.
Navodno su ova tri kardinala u prosincu predali Papi oko 300 stranica njihova istraživanja u kojem se oštro govori o bludu i krađi unutar Vatikana. Talijanski list tvrdi kako je riječ o dva toma dokumenata, a da sama istraga nije gotova. Navodno će ti dokumenti doći u ruke novog Pape.

Riječ je o tajnim dokumentima koji se čuvaju u sefu, a osim imena svećenika i visokih crkvenih dužnosnika koji su zagrizli u “blud i krađu”, govori se o njihovim konkretnim vezama s vanjskim svijetom i mutnim poslovima. Jedan od takvih poslova je i prenapuhana cijena troškova za postavljanje jaslica na Trgu sv. Petra. Dokument spominje i neka mjesta susreta izvan Vatikana, navodno je riječ i o vilama izvan samog Rima te centri za uljepšavanje.

Papa je navodno bio zgrožen tim dokumentima, a list Repubblica u analizi njegovih govora u posljednjih mjesec i pol dana otkrio je kako je Papa skriveno govorio o stvarnom stanju unutar Crkve, no tada su njegove poruke bilo teško shvatljive. Sada kada je dio tajnog dokumenta procurio u javnost, puno je jasnije shvatiti Papu kada je govorio o razvratu i onima što “unakazuju lice Crkve”.

U prvom nastavku Repubblica piše o unutarnjim borba za vlast i novac unutar Vatikana, ali se spominje i gay lobi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...