dugo očekivano i priželjkivano zeleno svjetlo

Vlada RH dala zeleno svjetlo gradnji Doma za stare i nemoćne u Biogradu

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Na 75. sjednici Vlade RH Grad Biograd na Moru je dobio toliko dugo očekivano i priželjkivano zeleno svjetlo, Odluku o utvrđivanju interesa Republike Hrvatske za gradnju Doma za starije i nemoćne osobe. Riječ je o odluci Vlade RH s kojom je dana podrška gradonačelniku Ivanu Knezu i njegovim suradnicima da pokrenu toliko očekivani projekt izgradnje doma na zemljištu pokraj Specijalne bolnice za ortopediju. Dokumentacija je u resornim ministarstvima “spavala” gotovo dvije godine.

Vjetar u leđa

Poput jedriličarima na regatama u Pašmanskom kanalu kojima je najpotrebniji vjetar tako je i Vlada RH napokon dala toliko željeni vjetar u leđa ovom izuzetno važnom projektu, zadovoljno će Knez.

Sad prvenstveno slijedi postupak izdvajanja zemljišta u vlasništvu Hrvatskih šuma na Grad Biograd na Moru, odnosno prenamijena šumskog u građevinsko zemljište.

Dom za stare i nemoćne gradio bi se istočno od Ortopedske bolnice, na dosad zapuštenom državnom zemljištu. Radi se o objektu za smještaj 120 osoba, što znači da će najkasnije za tri godine biti otvoreno i tridesetak radnih mjesta, govori biogradski gradonačelnik.

Prije nepunih mjesec dana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada u nazočnosti oko 500 gostiju, uzvanika i građana Dom za stare i nemoćne gotovo na spektakularni način predstavljen je putem virtualne 3D prezentacije.

 

Investicija teška 15 milijuna eura

Projekt vrijedan oko 15 milijuna eura pripremljen je za fondove Europske Unije. Iz dosadašnjih iskustva pri nominiranju i dobivanju novaca iz raznoraznih EU fondova vjerujem da će ovaj projekt zasigurno proći, uvjeren je Knez, gradonačelnik od mjeseca prosinca 2006.

Kao prava mala bomba protekle godine je odjeknula gradonačelnikova izjava kako postoji veliki interes investitora za ulaganje u dom za starije osobe s tisuću kreveta na Kumentu, na zemljištu površine 4.000 metara četvornih. I to ne za bilo kakav dom, već za golemu ustanovu koja bi skrbila o čak 1.000 korisnika!

U Prostornom planu smo na lokaciji Kumenat ostavili mogućnost izgradnje doma za stare i nemoćne. Kako se već nekoliko repektabilnih domaćih tvrki i svjetskih korporacija pokazalo iznimno zainteresiranima za takav projekt, krenuli smo u rješavanje dokumentacije. Već smo ishodili lokacijsku dozvolu. A onda slijedi teži dio, odobrenje za gradnju na državnoj razini, govori Knez.

 

Centar lječilišnog turizma na Jadranu

Domovi za stare i nemoćne jako su bitni za razvoj zdravstvenog turizma u Biogradu koji ima ambiciju postati centar lječilišnog turizma na Jadranu.

Onaj prvi će biti dom kod Specijalne bolnice za ortopediju biti u sustavu, odnosno u mreži domova za starije i nemoćne, a drugi je zamišljen kao privatni, komercijalni dom. Ovaj prvi bi prema zadanoj mreži imao120 kreveta, dok drugi 1.000 kreveta – 500 za pokretne i 500 za nepokretne korisnike, navodi Ivan Knez koji već tradicionalno ne odustaju od ovog isličnih projekata.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

 

Možda ste propustili pročitati