Vlada traži 1.704 nestalih građana, ne radi razliku jesu li ovi ili oni

Ministarstvo branitelja čini sve kako bi se pronašla i posljednja osoba nestala u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, izjavio je večeras ministar branitelja Petar Matić u Borovu nedaleko Vukovara gdje je bio nazočan tirbini “Nestali – možete li pomoći u njihovu pronalaženju?”, koji je organizarala Uprava za zatočene i nestale toga ministarstva.

‘Hrvatska Vlada u ovom trenutku traži 1704 svoja građana i Vlada ne pravi razliku nalaze li se na tom popisu ovi ili oni, već upravo kako sam rekao, 1704 hrvatska građana’, kazao je novinarima uoči tribine Matić, rekavši kako su istovjetne tribine do sada održane u Negoslavcima, Obrovcu i Gračacu.

Također je kazao kako ministarstvo u aktivnostima oko pronalaska nestalih osoba ima veliku podršku samog vrha katoličke i pravoslavne crkve, u ime kojih su tribini nazočni bili i katolički te pravoslavni svećenici.

‘Mi nismo policija, mi nismo istražitelji. Tražimo lokacije i da nam dobri ljudi pomognu jer stav je Vlade, a i moj osobno, da svaka osoba zaslužuje da ima označeno grobno mjesto’, rekao je dodajući kako su protekle tri tribine dale određene rezultate, ali s njima još uvijek ne želi izlaziti u javnost.

Prema riječima predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića, koji je na tribini bio nazočan umjesto najavljenog predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, koji je kako je pojašnjeno, obvezama bio spriječen da dođe u Borovo, pitanje nestalih osoba ‘jedan je od najtežih problema, preostalih u Hrvatskoj nakon rata’.

‘Nakon razgovora s obiteljima stradalih žrtava, na prethodno održanim tribinama postoje pomaki oko pronalaženja mjesta na kojima su žrtve pokopane. Pozivamo sve one naše sugrađane koji znaju nešto o tim da to prijave’, poručio je Stanimirović.

Pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić novinarima kazao kako je informacija o mjestima na kojima su žrtve pokopane, ključ svake uspješne potrage. ‘Imamo tehnički opremljene ekipe i stručne ljude kao i financiju potpunu potporu državnog proračuna kao i potporu Vlade. Dakle, imamo sve preduvjete da napravimo više u pronalasku nestalih osoba ali samo uz uvjet da raspolažemo saznanjima o mjestu na kojiam su žrtve pokopane’, ustvrdio je Ivan Grujić.

Javnoj tribini, kojoj novinari nisu mogli biti nazočni jer su, kako je pojašnjeno, to tražile neke od žrtava koje će na tribini govoriti, nazočni su bili predstavnici stradalničkih udruga, te obitelji žrtava, te koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...