Vodiči građane upoznali s povijesno-kulturnom baštinom Zadra

Zadarska Udruga turističkih vodiča “Donat” i ove je godine obilježila Međunarodni dan turističkih vodiča. Zadarski vodiči su ovaj dan iskoristili kako bi podsjetili na desetu godišnjicu djelovanja svoje udruge. Tom prilikom su Ivi Tomasu, svom najstarijem članu, darovali prigodne poklone.

Nisu zaboravili ni na svoju već tradicionalnu akciju “Zadrani turisti u svom gradu” kojom građane nastoje provesti najznačajnijim lokacijama i kulturnim spomenicima njihova tromilenijskog grada, na način kako to u ljetnoj sezoni pokazuju stranim gostima. Tom svojevrsnom điru starom gradskom jezgrom ovoga puta se odazvalo 40-ak Zadrana koji su unatoč jakoj buri, koja je prodirala do kostiju, stoički izdržali popodnevnu hodnju u primarnom nastojanju spoznaje novih detalja o svom gradu kojih u užurbanoj svakodnevici dosad nisu uspjeli zamijetiti.

Nekolicina zadarskih vodiča svojim je sugrađanima u šetnji gradom objašnjavala finese bogatih naslaga povijesti i društvenih mijena koje su ih uzrokovale i za sobom ostavile materijalne artefakte. O tim materijalnim svjedocima tisućljetne baštine više i podrobnije su mogli čuti na tribini naslovljenoj “Zadarski dragulji” priređenoj navečer toga dana u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević”.

Na tribini su govorili mons. dr. Pavao Kero, prepozit stolnog kaptola Zadarske nadbiskupije i vikar za kulturu Zadarske nadbiskupije, mr. sc. Dario Tičić, tajnik zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, mr. sc. Vinko Bakija, predavač na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru te Ivica Škriljevački, turistički vodič. Voditelj tribine bio je Nenad Marčina, predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat Zadar. Gost večeri je bio glazbenik Mate Žilić.

Mons. dr. Pavao Kero je nakon jezgrovitog predočenja povijesne geneze svjetski čuvene institucije SICU-a u svom izvješću nastojao ukazati na povijesnu, umjetničku i duhovnu rječitost i značenje njezinih eksponata za čiju apsolutnu dostupnost javnosti se svojevremeno zalagao i Miroslav Krleža, čija podrška je prevagnula u konačnoj prezentaciji i valorizaciji Zlata i srebra, tog dragulja svjetske umjetnosti u Zadru. Dario Tičić je progovorio o četiri zadarska sveca-zaštitnika i hagiografskim legendama vezanim uz njihov zemaljski život. Svetoj Anastaziji, Krševanu, Zoilu i Donatu pridodao je pritom onu o, u ovdašnjem puku najomiljenijem, Svetom Šimunu Bogoprimaocu čije neraspadnuto tijelo u zlatnosrebrnoj škrinji Zadrani imaju privilegiju stoljećima čuvati u svome gradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...